10 films waarvan u niet wist dat ze gebaseerd zijn op comics

1.260

Comics hebben niet altijd een held met bovennatuurlijke krachten in de hoofdrol. Er bestaan ook strips met een meer volwassen karakter. Onderstaande regisseurs hebben daaruit de mosterd gehaald.

The Mask (1994)

Een film die op het lijf geschreven was van de komische acteur Jim Carrey.  Maar The Mask was ook een stripserie uit 1989 van Dark Horse Comics, tevens de best verkopende strip van die uitgeverij. 

Afbeeldingsresultaat voor the mask 1994  Afbeeldingsresultaat voor the mask comic

Snowpiercer (2013)

De film Snowpiercer speelt zich af in 2031, zeventien jaar nadat een mislukt experiment een nieuwe ijstijd heeft gecreëerd. Door de koude is het merendeel van de mensheid uitgestorven, uitgezonderd een kleine groep overlevenden aan boord van een enorme trein die de naam Snowpiercer draagt. 

Regisseur Bong liep in 2004 – toen hij nog druk bezig was met de pre-productie van The Host – een comicwinkel binnen en zag een stripboek staan. Het was Le Transperceneige van Jean-Marc Rochette. Een jaar later kocht hij de filmrechten. Daarna ging hij aan de slag met budgetten.

Afbeeldingsresultaat voor snowpiercer    Afbeeldingsresultaat voor Le Transperceneige

Men in Black (1997)

Agenten Kay (Tommy Lee Jones) en Jay (Will Smith) zijn lid van een geheime organisatie die buitenaardse wezens op aarde in de gaten moet houden. De film was een megahit. De comic uit 1990 – die minder komisch was – was dat niet. Leuk weetje: de rechten van MIB werden in 1994 overgekocht door Marvel. De prent is dus een van de eerste succesverhalen op het grote scherm van Marvel.

Afbeeldingsresultaat voor men in black   Afbeeldingsresultaat voor men in black comic

Red (2010)

De voormalige CIA-agent Frank (Bruce Willis) is op welverdiend pensioen. Toch denken een aantal collega’s van de geheime dienst dat hij weet waar een vermiste kernbom zich bevindt. Nadat hij bezoek gehad heeft van een huurmoordenaarsteam moet de man-op-rust (RED = Retired and Extremely Dangerous) terug dienst, op zoek naar de vermiste bom. 

De film is gebaseerd op een driedelige miniserie van Wildstorm Comics uit 2003 en was  een dikke hit. Dat bleek niet het geval met de sequel.

Afbeeldingsresultaat voor red movie   Afbeeldingsresultaat voor red comic

The Addams Family (1991)

Het verhaal van The Addams Family begon met een stripreeks uit 1938. In 1964 kwam er een zwart-witreeks van ABC die drie seizoenen zou lopen en in de jaren zeventig volgde een animatiereeks. In de jaren negentig kende de familie een box officehit met de film The Addams Family . Het succes inspireerde ABC om een animatiereeks te maken. De film kreeg in 1993 ook een vervolg.

Afbeeldingsresultaat voor the addams family    Gerelateerde afbeelding

Wanted (2008)

In Wanted  ontdekt kantoorslaaf Wesley (James McAvoy) dat zijn vader een huurmoordenaar is voor een geheim genootschap. De jongeman blijkt zelf ook een talentvol schutter en het genootschap wil hem er graag bij. De makers beweren inspiratie gehaald te hebben bij de gelijknamige comic.

Nochtans zijn liefhebbers van de comic het daar niet mee eens. In de strip gebeurt namelijk datgene waar superheldenhaters van dromen: de slechteriken winnen en elke superheld is dood. 

Afbeeldingsresultaat voor wanted movie poster    Afbeeldingsresultaat voor wanted comic

A History of Violence (2005)

Restauranthouder Tom Stall (Viggo Mortensen) leidt een saai leventje in een Amerikaanse voorstad. Na een gewelddadig incident is het gedaan met zijn gewone bestaan.

David Cronenberg kwam pas een paar dagen voor de eerste draaidag te weten dat het scenario waarmee hij aan de slag ging, gebaseerd was op een graphic novel.

Afbeeldingsresultaat voor a history of violence   Afbeeldingsresultaat voor a history of violence comic

Oldboy (2003)

Oh Daesso wordt voor zijn huis ontvoerd. Wanneer hij terug bij bewustzijn komt, zit hij opgesloten in een afgesloten kamer. Via de televisie in zijn cel verneemt hij het schokkend nieuws dat zijn vrouw brutaal vermoord werd. Oldboy is een heerlijke wraakfilm die in 2013 een ietwat mindere succesvolle Amerikaanse remake kreeg met Josh Brolin in de hoofdrol.

De film is wel gebaseerd op de gelijknamige manga van Minegishi Nobuaki en Tsuchiya Garon.

Afbeeldingsresultaat voor oldboy   Afbeeldingsresultaat voor oldboy comic

Road To Perdition (2002)

De wellicht minst bekende comic book-verfilming op het lijstje. Nadat Tom Hanks’ vrouw en zoon worden vermoord, gaat hij met zijn andere zoon op de vlucht. Stilaan neemt Hanks wraak op de man die zijn leven verwoest heeft.

Road To Perdition is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Max Allan Collins en Richard Piers Rayner. De strip was dan weer gebaseerd op de Japanse manga Kozure Okami.

Afbeeldingsresultaat voor road to perdition   Afbeeldingsresultaat voor road to perdition novel

The Fountain (2006)

De film zou in 2002 worden opgenomen met een budget van 70 miljoen dollar en met Brad Pitt en Cate Blanchett in de hoofdrol. Maar Pitt trok zich terug en regisseur Darren Aronofsky besloot om het scenario te herschrijven in de vorm van een graphic novel.

De strip was fantastisch, maar de film werd geen commercieel succes.

Afbeeldingsresultaat voor the fountain movie  Afbeeldingsresultaat voor the fountain comic

 

REACTIES