Aperitief-effect ontmaskerd!

23

Wetenschappers hebben eindelijk het ‘aperitief-effect’ ontrafeld. En nee, het heeft niks te maken met uw remmen die wegvallen.

Wetenschappers hebben eindelijk het ‘aperitief-effect’ ontrafeld. En nee, het heeft niks te maken met uw remmen die wegvallen.

Drinkt u alcohol voor (en tijdens) het eten, dan gaat u steevast meer eten dan wanneer u geen alcohol drinkt. Dat wisten wetenschappers al langer, maar tot voor kort schreven ze dat zogenaamde ‘aperitief-effect’ toe aan het feit dat de alcohol uw remmingen wegneemt. Intussen vonden onderzoekers van het Londense Francis Crick Institute een andere verklaring.

De alcohol blijkt namelijk in te werken op neuronen in uw hersenen die, ondanks de vele calorieën die er in uw glas zitten, u het gevoel geven dat u aan het uithongeren bent (voor de kenners: AgRP-neuronen). Tests op muizen, die gespreid over drie dagen het equivalent van twee mensenflessen wijn kregen (hoezo, dierenmishandeling?), toonden aan dat de muizen tot een vijfde meer gingen eten. Blokten de onderzoekers de AgRP-neuronen van de muizen af, dan bleef hun eetgedrag, ondanks hun alcoholconsumptie, hetzelfde.

Conclusie? Niet drinken maakt niet alleen dat u geen calorieën uit alcohol binnenkrijgt, het doet u ook nog eens minder eten. Twee keer gewichtsverlies dus. Wil u het minder drastisch aanpakken, dan moet u misschien eens vragen aan het Francis Crick Instute waar u die AgRP-blokkers kan kopen.

Overigens: nog andere Britse wetenschappers – allicht niet toevallig uit studentenstad Oxford – kwamen deze week met het nieuws dat een pintje drinken met vrienden gezond is. De plaatselijke horeca en u zullen het allicht graag horen. Let wel: dit effect geldt alleen bij drinken met vrienden. Het sociale aspect in combinatie met de alcohol doet uw stressniveau dalen en maakt dat u tevredener bent met uw leven. Uiteraard ‘met mate’, ja ja. (GvH)

Lees ook Meer van deze auteur