Bestaan ze of niet? De waarheid over aliens

1.423

Morgen draait Alien: Covenant in de zalen. En dus droomt u weer een weekje van de meest bloederige buitenaardse beesten. Maar hoe zit het nu precies met die aliens? Volgens wetenschapper Stephen Hawking is het bijna onmogelijk dat er geen buitenaards leven bestaat. En wie zijn wij om iemand met een IQ van 160 tegen te spreken…

Wat zegt de wetenschap?   

Nog niet zo lang geleden werd elke serieuze wetenschapper in het gezicht uitgelachen als die ook maar fluisterde dat we misschien niet alleen zijn. Maar tijden veranderen. Anno 2017 heeft de wetenschap – zo zegt ze toch zelf – nog nooit zo dicht gestaan bij het vinden van buitenaards leven.

Dankzij NASA-telescoop Kepler hebben onderzoekers al duizenden (!) bewoonbare planeten gevonden. En er komen er nog veel meer boven water. Want tegen volgend jaar hebben we de James Webb Space Telescope. Eventuele buitenaardse vrienden zullen dan heel goed verstoppertje moeten spelen om niet gevonden te worden.

Toch is de eerste buitenaardse ontmoeting niet meteen voor morgen. In onze Melkweg alleen al zijn er naar schatting meer dan 60 miljard bewoonbare planeten. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog eens honderd miljard van die melkwegstelsels. Noem het dus gerust zoeken naar een speld in een intergalactische hooiberg.

Het zou best kunnen dat zij ons eerder vinden dan wij hen. Het kan ook dat ze ons al gevonden hebben.

Weten we eigenlijk wat we zoeken?

Niet echt. We gaan ervan uit dat aliens lijken op de mens, maar met andere proporties. Groen en grijs zijn redelijk populaire alien-kleuren. Maar er zijn ook bad ass-varianten met tentakels, slijm, vieze tanden, … – het betere werk uit de Alien-films zeg maar. We baseren ons dus op zaken die we kennen uit onze eigen leefwereld. Maar ziet buitenaards leven er daadwerkelijk zo uit? Geen kat die het weet.

Even terug naar negen miljard jaar geleden, toen de Big Bang onze aarde deed ontstaan. Tussen die serieuze knal en de geboorte van onze aardbol ontstonden heel wat andere sterrenstelsels boordevol sterren en planeten. Die hadden dus een paar miljard jaar méér om te ontwikkelen.

De kans is dus groot dat de buitenaardse jongens veel verder staan dan we durven denken.

Daarbij komt: als we ervan uitgaan dat de E.T.’s veel meer ontwikkeld zijn dan de mens, dan staan ze wellicht ook verder met ruimtereizen. Het zou best kunnen dat zij ons eerder vinden dan wij hen. Het kan ook dat ze ons al gevonden hebben.
Astronoom Lord Martin Reeds schat de kans erg hoog in dat ze van ons bestaan afweten en dat ze ons nog recht in het gezicht kijken ook. De man stelt eveneens dat de situatie erg vergelijkbaar is met hoe chimpansees naar de wereld kijken. Ook een chimpansee is intelligent, maar geen enkele zal ooit iets begrijpen van kwantumfysica. Misschien is de situatie vergelijkbaar voor de mens en kan ons brein buitenaards leven gewoon niet vatten? De mens was er toch ook van overtuigd dat de aarde plat was? Iedereen die daar anders over dacht, belandde op de barbecue.

Volgens sommige wetenschappers kunnen we contact met aliens maar beter vermijden. Het is immers niet zeker dat ze alleen maar leuke vakantiefoto’s komen nemen.

Moeten we wel blij zijn met al dat buitenaards leven?

Goeie vraag. Volgens sommige wetenschappers kunnen we contact met aliens maar beter vermijden. Het is immers niet zeker dat ze alleen maar leuke vakantiefoto’s komen nemen en braaf weer terug naar huis keren. Volgens Stephen Hawking – ja, die van de inleiding – zou het weleens vergelijkbaar kunnen zijn met de aankomst van Columbus in Amerika. Dat pakte ook niet zo goed uit voor de originele inwoners.

Bestaan UFO’s echt?

Misschien moeten we de ontelbare verhalen over buitenaards bezoek niet te snel weglachen als nonsens. Volgens de Verenigde Naties hebben sinds 1947 meer dan 150 miljoen mensen een UFO gezien. Het overgrote deel van die waarnemingen hebben een heel logische verklaring. Maar er zijn er ook waarvoor nog steeds geen aardse uitleg bestaat.

Denk maar aan oude bijbelteksten die spreken over vliegende strijdwagens van vuur anno 592 voor Christus. Of de honderden kruisen, bollen en buizen die op 4 april 1561 elkaar bekampten boven de Duitse stad Nürnberg. De objecten die astronoom José Bonilla op 12 augustus 1883 zag in het observatorium van Zacatecas in Mexico? En dan zwijgen we graag over de Roswell-zaak, het wellicht beroemdste UFO-incident ooit.

(HIER: sympathieke en minder sympathieke aliens uit Hollywood)

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur