Centje op overschot? Deze vliegende auto staat te koop (video)

208

Auto- of luchtvaartverzamelaars opgelet: deze Moller Skycar uit 1991 staat te koop! In die tijd een wonder der techniek, maar het vehikel is nooit helemaal van de grond gekomen. Het werd namelijk nooit goedgekeurd voor luchtverkeer, en dat is toch essentieel voor een vliegende auto. Desalniettemin blijft dit een stukje transportgeschiedenis.

Moller international, het bedrijf achter deze M400 Skycar, zette dit prototype te koop op eBay. Het gaat om een verticaal opstijgend en landend voertuig, dat de voordelen van een helikopter met die van een vliegtuig moet combineren.

Grote man achter dit project is Paul Moller, een voormalig professor aan de universiteit van California. Hij ging ervan uit dat we in de toekomst allemaal over een eigen vliegend voertuig zouden beschikken dat de auto zou vervangen. Geen van zijn projecten geraakte echter verder dan het bouwen van een prototype, waardoor de man als een kwakzalver wordt afgeschilderd.

Toch is dit niet geheel zonder verdienste. Nu 26 jaar later zijn meerdere grote bedrijven, om Uber en Google maar niet te noemen, aan het investeren in dergelijke verticaal opstijgende en landende tuigen voor personenvervoer. Met de huidige batterijtechnologie en de zich steeds verder ontwikkelende drones, is de kans groot dat we binnenkort écht in een vliegende auto zitten.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur