De donkere keerzijde van de Oscars

121

Vanavond is het weer zover: in een zwaar beveiligd Dolby Theatre zullen de sterren van het filmornament samenkomen om de beste acteurs, regisseurs en films te bejubelen, terwijl de halve wereld toekijkt wie naast wie zit, hoe hij of zij gekleed is en hoeveel seconden de dankspeech precies duurt. Toch is er een andere kant van de medaille die tijdens deze hoogmis niet aan bod komt.

Vanavond is het weer zover: in een zwaar beveiligd Dolby Theatre zullen de sterren van het filmornament samenkomen om de beste acteurs, regisseurs en films te bejubelen, terwijl de halve wereld toekijkt wie naast wie zit, hoe hij of zij gekleed is en hoeveel seconden de dankspeech precies duurt. Toch is er een andere kant aan de medaille die tijdens deze hoogmis niet aan bod komt.

Natuurlijk is het filmgala een prachtig uithangbord van de fantastische wereld die Hollywood is, maar helaas is de ‘American Dream’ om het te maken in de filmstad niet voor iedereen weggelegd. Dagdagelijks arriveert er weer een nieuwe lading wannabe Di Caprio’s om het te proberen als acteur of actrice, maar slechts weinigen slagen erin om effectief de weg naar de top te vinden. Integendeel, velen moeten het met heel wat minder stellen en belanden in één of andere louche stripclub, kwestie van toch maar aan de bak te komen.

En dat is precies wat Plastic Jesus, een bekende straatartiest in Los Angeles, wil aanklagen. Hij maakte zijn eigen versie van het bekende Oscar-beeldje: een vrouwelijke versie die rond een paal danst en enkel tepelkwastjes draagt. Compleet met een aantal dollarbiljetten in haar broekje gevouwen, is het voor hem een symbool van de perverse kant van Hollywood: “Dit is de enige industrie in de wereld waar het aanvaardbaar is om tijdens je stageperiode als stripper aan de slag te gaan”, aldus Plastic Jesus.

En daar heeft de man wel een punt: onder andere Lady Gaga, Amber Rose, Carmen Electra en Courtney Love moesten het eerst zo proberen alvorens ze voldoende verdienden om hun huishuur te kunnen betalen.

Het door hem ontworpen Oscar-beeld zal vlakbij de officiële rode loper te zien zijn. De man is niet aan zijn proefstuk toe: vorig jaar maakte hij ook een eigen versie waarin Oscar cocaïne aan het snuiven was. Het jaar daarvoor spoot Oscar zich een shot heroïne in de arm. We moeten u niet uitleggen op welk Hollywood-aspect Plastic Jesus toen maatschappijkritiek had, zeker? (KA)

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur