Deze camera selecteert zelf welke foto’s ok zijn

10

Ben je het zat om constant met een volgepropt geheugen te zitten op je smartphone omdat je telkens 24 selfies neemt en er maar een van gebruikt? Welnu, de start up Relonch komt met een verrassend concept op de proppen: de camera kiest, aan de hand van artificial intelligence, zelf welke foto’s de moeite zijn om bij te houden.

Als dat idee je al gek lijkt, het wordt nog gekker: de camera kan je niet kopen, maar wel huren: 99 dollar per maand. Daar komt wel opslagruimte voor al je foto’s bij (diegene die goed gelukt zijn dus). Wat de camera zelf betreft, daar kan je zelf ook niet al te veel mee/ het ding zit volledig ingepakt in leer. Je kan eigenlijk enkel door het kijkgat kijken en afdrukken.

Daarna wordt het interessant: de camera upload de foto’s naar de server van Relonch, waar de echte selectie gebeurt, én eventuele retouchkes. Da’s raar, maar goed, vroeger moesten we ook een weekje wachten tot de fotograaf onze foto’s ambachtelijk had ontwikkeld/vergroot/bijgesneden.

Hoe Relonch foto’s er zal uitpikken, bijwerken en dergelijke meer, is niet helemaal duidelijk. Dat is ook nogal wiedes, als ze de technologie open en bloot zouden zetten, is elke concurrent er dadelijk mee weg. Op de iPhone 7 zit ook al wel wat AI in de camera, waar bijvoorbeeld in portretmodus de achtergrond automatisch vager gemaakt wordt. Het lijkt dus wel een richting waarin fotografie verder evolueert, afwachten of Relonch met hun concept potten gaan breken of niet. (BP)

Lees ook Meer van deze auteur