Dragen we binnenkort ‘moleculaire’ condooms?

651

Wetenschappers hebben een nieuwe vorm van geboortebeperking ontdekt die werkt bij mannen én vrouwen, geen hormonale bijwerkingen heeft en – voor onze groene vrienden – nog bio is ook.

Onderzoekers van de universiteit van Berkeley ontdekten twee chemische stoffen in planten die ervoor zorgen dat spermatozoïden de eicel niet kunnen binnendringen. Dat is vernieuwend, want tot nu toe werd vooral geprobeerd om het sperma weg te houden van de eicel.

De methode zou tot tien keer beter werken dan de systemen die momenteel op de markt zijn. De wetenschappers doopten het middel voorlopig ‘moleculair condoom’. Maar het is maar wat logisch dat de marketingjongens er iets anders van maken als het op de markt komt. En dat is een kwestie van tijd.

Een van de onderzoekers heeft al een bedrijfje opgericht dat het eerste geboortebeperkingsmiddel voor zowel mannen als vrouwen op de markt wil brengen. De testen op mensapen zijn reeds begonnen – de resultaten daarvan worden eind dit jaar verwacht. De testen op mensen zijn voor volgend jaar.

Verwacht wordt dat we binnen enkele jaren met een moleculaire sticker op de huid van jetje kunnen geven, zonder gevaar te lopen dat er kinderen van komen.

 

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur