Extreem-rechts komt steeds meer op straat in Europa (video)

36

Extreem-rechts komt steeds meer in het (straat)beeld de laatste jaren. Wie dacht dat de zwanenzang van Wilders het einde van rechts in Europa betekent, is er aan voor de moeite.

Extreem-rechts komt steeds meer in het (straat)beeld de laatste jaren. Wie dacht dat de zwanenzang van Wilders het einde van rechts in Europa betekent, is er aan voor de moeite.

Een grote zucht van verlichting ging door gans Europa toen vorige week bleek dat Geert Wilders toch niet de absolute winnaar van de Nederlandse verkiezingen bleek te zijn. Maar of daarmee de opgang van extreem-rechts in Europa gestopt is?

In alle euforie toch nog even meegeven dat in het vrijdenkende Nederland Wilders’ Partij voor Vrijheid wél degelijk als tweede grootste uit de verkiezingsslag kwam. Hoe zeer de Turkije-rel en het krachtige optreden van premier Rutte diens politieke vel gered hebben: daar hebben we het gissen naar. Feit is wel dat er dit jaar in Europa nog belangrijke verkiezingen volgen in Frankrijk én Duitsland (en misschien nog Italië).

In een interview met Engelse Daily Star stelt politicologe Alina Polyakova dat dit fenomeen – extremistische partijen – zal toenemen naar de toekomst. “Je ziet steeds meer extreem-rechtse partijen opkomen in gans Europa. Die partijen zijn er altijd al geweest, maar die hadden een trigger nodig. Een hefboom om mainstream succes te behalen, en in een zeer recent verleden en heden, is hen dat aangereikt onder de noemers: Vluchtelingencrisis, Economische crisis én terreurdreiging.”

“Wat je vandaag ziet, is dat die rechtse partijen moeite hebben gedaan om iets salonfähiger te worden. En tegelijkertijd zien we dat die “gedoogde” partijen zich versterken met figuren die regelrecht uit Neo-Nazistische hoek of verenigingen komen. Waardoor die opkomst van die rechtse partijen voor véél meer staat dan enkel politiek rechts gedachtegoed. Dat is iets wat zéér duidelijk is gebeurd in Griekenland. En wat waarschijnlijk in alle andere Europese landen ook gebeurt, maar moeilijk traceerbaar is.”

Afgelopen weekend marcheerde Die Rechte, een Duitse groepering die dicht bij het nazistisch gedachtegoed aanleunt, door de straten van Leipzig. Daar waar de in 2011 opgerichte groep in het begin slechts een tiental mensen bereikte, is het vandaag de dag een organisatie met enkele duizenden sympathisanten, en groeiende. Net zoals het NPD, een groep die in het vizier van het Duitse gerecht zit om officieel verboden te worden wegens “affiniteit met nationaal socialisme”. Wat ook steeds meer voorkomt: Neo-Nazis en extreem-rechts dat meer en meer op straat komt, wat af en toe tot zware rellen leidt met politie en tegenbetogers, zoals afgelopen weekend in Duitsland.

De Skandinavische landen zien hun extreem-rechtse aanhangers verenigd in het Nordic Resistance Movement, waarbij Zweedse, Finse, Noorse en Deense Neo-Nazis zich verenigden in één beweging. De groep staat bekend voor haar extreem geweld, met enkele kleine bomaanslagen op vluchtelingencentra in Skandinavië. Recent nog sloegen NRM-betogers een tegenbetoger dood die het had gewaagd op hun vlag te spuwen. Ondanks dit geweld, wint de groepering bijzonder snel leden bij.

En ook Engeland ziet het Neo-Nazisme steeds meer oprukken, ondanks de moord op parlementslid Jo Cox, door de extreem-rechtse zonderling Thomas Mair. Kort na de moordaanslag bestempelde de Britse regering de meest actieve rechtse groepering National Action officieel als terroristen.

Het Griekse Gouden Dageraad is de vierde partij in Griekenland. De partij verbergt haar banden met obscure leden niet. Momenteel loopt er een proces tegen 13 Gouden Dageraad-leden voor de moord in april 2015 op de anti-fascistische rapper Pavlos Fyssas.

In Slovakije haalde de fascistische partij Ons Slovakije bij de meest recente verkiezingen 14 zetels. De leden betuigen openlijk de Hitler-groet en beschouwen de NAVO als een terroristische organisatie die zo snel mogelijk moet geband worden om Europa, en vooral haar leden, te beschermen.

Lees ook Meer van deze auteur