Het Feitenfestival: week 7

771

Tien dingen die u eigenlijk niet hoeft te weten. Maar die van u wel een interessante mens maken!

De urineblaas van een volwassene kan vierhonderd tot achthonderd centiliter vocht bevatten. De meesten onder ons moeten al plassen wanneer die blaas ‘slechts’ een kwartliter bevat.

Heel wat mensen denken dat urine het vloeibare gedeelte van de ontlasting is, maar ook uw grote boodschap bestaat voor vijfenzeventig procent uit water. Een geluk ook, anders zou het voelen alsof u er bakstenen zit uit te persen.

In de voeten zitten zo’n half miljoen zweetklieren die met gemak een vol glas per dag bijeen kunnen zweten. Is de geur die uw gymschoenen verspreiden penetranter dan die van uw vrouwelijke partner? Dat zou kunnen, want mannelijke zweetvoetklieren zijn veel actiever dan vrouwelijke.

Speeksel speelt een belangrijke rol in het verteringsproces. Een mens produceert in zijn leven dan ook genoeg om ongeveer twee olympische zwembaden mee te vullen.

Als kind hebben we geleerd om een hand voor de mond te houden bij het hoesten. Logisch ook, want een enkele kuch laat bacteriën aan een snelheid van zo’n 100 km/u rondvliegen.

Een nies is nog sneller. De lucht ontsnapt in dat geval aan zo’n 160 km/u uit de mond.

Technisch gezien is het onmogelijk om de ogen open te houden terwijl u niest. Mocht dat toch lukken, dan zouden de oogbollen er door de druk uitvliegen.

Uien snijden is een van de vervelendste klusjes in de keuken vanwege het tranen. Om dat te voorkomen kunt u natuurlijk iemand anders vragen om de uien te snijden, maar een kauwgom in de mond schijnt ook te helpen.

Oorsmeer vinden we maar vies, maar toch heeft het een belangrijke functie. Het beschermt het binnenoor tegen bacteriën, schimmels, vuil en zelfs insecten.

We hebben in dit feitenfestival nog een soort lichaamsvocht uit het oog verloren, zegt u? Welaan dan: wereldwijd vinden er dagelijks zo’n 120 miljoen vrijpartijen plaats.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur