Het Feitenfestival: week 8

916

Tien dingen die u eigenlijk niet hoeft te weten. Maar die van u wel een interessante mens maken!

Ketchup kieperen we tegenwoordig over een curryworst – frikandel voor de Nederlandse vrienden – maar in 1934 was het nog een medicijn. Volgens de zelfverklaarde dokter Archibald Miles was het een uitstekend middel tegen spijsverteringsproblemen.

In 1876 begon Heinz met het produceren van ketchup. Daarvoor verdeelde het voornamelijk pickles. De ‘57’ die nu nog op iedere fles Heinz pronkt, duidt op het aantal verschillende smaakjes pickles die het merk vroeger had.

Dat Coca-Cola in de negentiende eeuw werd gebruikt als hoestsiroop weet bijna iedereen. Dat het middel ook werd ingezet tegen morfineverslaving, hoofdpijn, zenuwaandoeningen en zelfs impotentie is minder bekend.

Ook 7 Up, dat in 1929 op de markt kwam, was aanvankelijk een medicijn. Tot 1948 bevatte het drankje lithium. Het werd gegeven aan mensen met een depressie. Ook nu nog wordt lithium daar soms voor gebruikt.

Pepsi werd op het eind van de negentiende eeuw ontwikkeld door apotheker Caleb Bradman. Het middel bevatte naast suiker, vanille en geheime smaakstoffen ook pepsine. Daarom werd het ingezet tegen maagklachten.

De calvinistische Sylvester Graham ontwikkelde in 1829 Graham Crackers. Niet als tussendoortje, maar om de seksuele behoeften te onderdrukken. Masturberen was in die tijd heel erg taboe en de mensheid geloofde toen dat veel granen, noten en groenten de seksdrive deed verdwijnen.

John Harvey Kellogg was nog zo’n antiseksmaniak. Het ging zelfs zo ver dat hij en zijn vrouw in aparte kamers sliepen. Daar kwamen natuurlijk geen kinderen van, die adopteerde het paar wel. Ook Kellogg geloofde dat granen de sekslust onderdrukten en daarom vond hij zijn eigen ontbijt, de cornflakes, uit. Later zou zijn broer iets meer smaak toevoegen aan die ontbijtvlokken en het product commercialiseren: Kellogg’s Cornflakes.

Britten die in de negentiende eeuw richting India trokken, dronken à volonté gin-tonic. Pure tonic lustten ze immers niet. Dat was veel bitterder dan nu, omdat het meer kinine bevatte. Die stof moest hen beschermen tegen malaria. Een recente studie wees echter uit dat kinine niet doeltreffend is tegen malaria. Maar – hadden de bovenstaande heren het geweten – het tempert wel het libido.

In 1863 kwam de Parijse chemicus Angelo Mariani op het idee om een flinke snuif cocaïne bij zijn wijn te doen. Hij noemde de mengeling Vin Mariani. Bekende koppen van toen die er liters van achterover kapten, waren Jules Verne en Paus Leo XIII. Stel u voor: liters wijn drinken zonder dronken te worden.

Na al dat eten en drinken afsluiten met een ijslolly? Welaan dan. In 1905 liet de toen elfjarige Frank Epperson per ongeluk een potje met daarin poedersuiker, water en een mengstokje buiten staan. Het vroor dat het kraakte en het resultaat kunt u al raden. Sindsdien experimenteerde de knaap met verschillende smaakjes en acht jaar later bracht hij zijn eerste ijslolly’s op de markt.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur