Is het verstandig om je telefoon ’s nachts op te laden?

36

Iedereen die een smartphone heeft weet dat je elke dag je toestel moet opladen. De meeste mensen steken hun apparaat de hele nacht in het stopcontact maar is dat wel verstandig? Eén ding is duidelijk, een batterij gaat nooit lang genoeg mee, dus we kunnen er best zo correct mogelijk met omspringen.

Maar dat is dus een ingewikkelde kwestie. Er doen veel wilde verhalen de ronde. Zo zou je steeds je batterij volledig moeten opladen en volledig moeten opgebruiken. Je toestel mag niet langer dan nodig aan het stopcontact hangen. Maar deze dagen liggen al een tijdje achter ons. Toestellen konden vroeger niet detecteren wanneer een batterij voor 100 procent opgeladen was. Wanneer het toestel werd overladen verminderde de capaciteit van de batterij vrij snel.

Moeten we ons dan geen zorgen meer maken?

Helaas is het antwoord niet zwart-wit en zijn er toch wel een paar zaken waar we rekening met moeten houden. Ben je iemand die minstens eens per twee jaar een nieuw toestel aanschaft? Dan ga je volgens de kenners geen last hebben van het onzorgvuldig opladen van je toestel. Je batterij zal van je nachtelijke oplaadsessies pas na minimaal twee jaar iets ondervinden. Wil je graag langer met je toestel doen zonder al te veel batterijproblemen? Je telefoon veel te lang aan de oplader leggen heeft echter wel een beperkte invloed op je lithium-ion batterij. Een echt een significant achteruitgang zal je pas na jaren te lang opladen merken. Veel zorgen moet je dus niet maken als je toestel heel de nacht in het stopcontact zit.

Waar moet je dan wel rekening met houden?

Je kan best je smartphone af en toe korte periodes opladen.Vergeet ook niet dat de batterij van je smartphone niet goed tegen warmte kan. Leg je toestel tijdens de zomermaanden niet constant in de zon. Gebruik de juiste lader zodat er een consistente stroomtoevoer is. Fast chargen en draadloos opladen zijn erg handig, maar hebben op lange termijn een negatieve impact. Vergeet ook ook niet dat het probleem soms ligt aan de app’s die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld de Facebook-app van je telefoon gooit kan de levensduur van je batterij al met 15 procent stijgen. Maar is je telefoon dan nog wel nuttig?

Succes! (YP)

Lees ook Meer van deze auteur