Oeps: militairen knallen drone’t je neer met raket van € 3 miljoen

24

We zouden niet graag de kosten-baten analyse maken bij het leger. Zo’n drone kost € 300.

We zouden niet graag de kosten-baten analyse maken bij het leger. Zo’n drone kost € 300.

Het was US Army generaal David Perkins die het nieuws bevestigde dat “er” een Patriot-raket van 3 miljoen euri was gebruikt om een “civilian drone” van amper € 300 neer te halen. Normaal wordt zo een Patriot gebruikt om vijandelijke toestellen – lees vliegtuigen en andere raketten – neer te halen. Daarom dat een Patriot vliegt aan 5 keer de snelheid van het licht … en een drone aan 80 km per uur. Of in praktijk gesteld: die laagvliegende drone had je evengoed met een steen naar beneden kunnen keilen.

“Militair gezien zijn we allemaal verliefd op Patriot-raketten”, aldus Perkins nog. “Maar je kan gerust stellen dat economisch gezien dit géén goede ‘exchange ratio’ is. Als ik nu de vijand zou zijn, zou ik massaal drones aan € 300 bestellen via eBay om de geallieerde mogendheden te verleiden hun Patriot-arsenaal weg te knallen.”

Perkins stond er overigens nog op aan te halen dat het geen Amerikaanse militairen waren die de drone hadden neergehaald maar een bevriende geallieerde partij.

Justin Bronk, van het Engelse Royal United Service Institute, legde overigens ook nog eens de vinger op de wonde door het incident als een overduidelijke “enormous overkill” te omschrijven. Maar waarschuwt tegelijkertijd, in een reactie bij BBC, voor de toekomst waarin militairen steeds meer met kleinschalige maar dodelijke technologie gaan geconfronteerd worden. Lees: hoe schakel je dan wél die dodelijke drone uit? Dan toch met een goedgemikte steen, David (ref Goliath)? (GeR)

Lees ook Meer van deze auteur