Onderzoek wijst uit: krachttraining is het geheim om oud te worden.

336

Opa’s aan de top!

Heeft u al wat jaartjes op de teller en uw vrouw hartstochtelijk vastgrijpen, optillen en naar de slaapkamer slepen gaat toch niet meer zo vlot als vroeger? Of lijken die kruiswoordraadsels opeens een stuk moeilijker dan voorheen? Hoe ouder u wordt, des te meer uw spieren zullen krimpen. Ook het brein zal deze dans niet ontspringen, er ontstaan namelijk kleine gaatjes, zogeheten laesie die ervoor zorgen dat men op een bepaalde leeftijd last begint te krijgen van cognitieve problemen. Normaalste zaak van de wereld, zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.

Gelukkig bestaat er een middel om dit proces aanzienlijk te vertragen. Uit een nieuw onderzoek afkomstig van The Journal of the American Geriatrics Society blijkt dat nu naar de fitness gaan op latere leeftijd zijn vruchten afwerpt. Door te blijven bewegen in de vorm van bijvoorbeeld wandelen of fietsen, kan u het volume van je hersenen doen toenemen, alleen heeft dit geen effect op die eerdergenoemde laesie. Om dit deel aan te pakken zal u het iets zwaarder moeten aanpakken…letterlijk, namelijk met krachttraining. Door twee keer in de week te trainen met gewichten, kregen de onderzoekers het voor elkaar om de witte materie van de hersenen af te laten nemen waarmee de hersengezondheid juist weer toenam. Dit is cruciaal voor de mentale gesteldheid op latere leeftijd.

Dus hup hup naar de sportschool en zweten maar, zo blijft u later in bejaardentehuis nog in staat om zelf uw poep af te vegen. (GBL)

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur