TATP: de geïmproviseerde bommen van de terroristen (video)

382

Zowel bij de aanslag op Zaventem als die op de metro in Maalbeek maakten de terroristen gebruik van TATP, oftewel Acetonperoxide. De ingrediënten van die krachtige springstof zijn – helaas – erg makkelijk te verkrijgen.

De balans van de gruwelijke aanslagen in Brussel is verschrikkelijk: 32 doden, 270 gewonden. Ondertussen weten we al dat Ibrahim El Bakraoui en een nog niet geïdentificeerde kamikaze het bloedbad in Zaventem veroorzaakten. El Bakraoui’s broer Khalid zaaide dood en verderf in het metrostation van Maalbeek.

De zelfmoordterroristen maakten allemaal gebruik van één en dezelfde (spring)stof: Acetonperoxide, oftewel TATP (triacetontriperoxide), bestaande uit de grondstoffen waterstofperoxide, aceton en geconcentreerd zwavelzuur of zoutzuur.

Het akelige aan de zaak is dat je al die ingrediënten probleemloos kan kopen bij de meeste bouwmarkten of apotheken. De stof is evenwel zeer instabiel. Bij de minste hitte, schokken of statische elektriciteit kan het boeltje de lucht in vliegen.

Om een idee te hebben van hoe krachtig het spul is, kan u de video hieronder bekijken. Daarin wordt duidelijk hoe je met 500 gram TATP al behoorlijk wat schade kan aanrichten… (KDN)

Lees ook Meer van deze auteur