Yesterdayland. Of hoe een klein Vlaams radiostation 300.000 Engelse luisteraars trekt

1.657

 

Tomorrowland is voorbij, maar Yesterdayland moet nog komen. Een gigantisch feest op 27 augustus in Bobbejaanland, met ronkende namen als The Troggs, Tony Christy, The Rubettes en Boney M op de affiche. En dan is er ook nog die radiozender.

Hugo Foets, sinds jaar en dag manager van artiesten als Sam Gooris en Frans Bauer, is de bedenker en bezieler van een nieuw land: Yesterdayland. Het festival wordt een event voor de liefhebber van muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Maar er is meer.

Een eigen radiostation

Johny Logan

“Op festivals zie je zelden dat er bands uit de jaren zeventig optreden, laat staan uit de jaren zestig”, aldus Foets. “Op Yesterdayland zullen The Troggs en The Fortunes komen: die zijn meer dan vijftig jaar geleden hun carrière begonnen. Of Clout, gekend van de legendarische hit Substitute. En The Rubettes of Pussycat: veertig jaar geleden.”

Volgens Foets ontbrak er nog iets om de mensheid helemaal klaar te stomen voor een reis naar het verleden. “Om de sfeer op te wekken, heb je een radiostation nodig dat zich helemaal richt op de jaren van toen. Uiteraard kon een sterke partner als Radio 2 niet even zijn reguliere programmatie gaan omgooien. Dan maar een eigen zender! Via het internet, met nieuwsfeiten van vroeger en muziek van weleer.”

Ongelooflijk veel luisteraars

The Rubettes

Foets had niet durven dromen dat die zender zo’n succes zou worden. “We hebben ervaren radiomensen als Lex De Groot en Peter Van Wyck in huis gehaald om het station te kleuren. We hadden ook een strakke format. Maar meer dan 150.000 Vlaamse luisteraars die de radio en/of campagne horen en meer dan 300.000 Engelsen? Dat is helemaal te gek.”

“Luisteraars weten inmiddels wat ze mogen verwachten: muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Going back in time. Yesterdayland! Met naast muziek ook informatie omtrent het festival. De radio is voor ons een tool om te communiceren. Met zowel de muziek die de luisteraar graag hoort als met info die relevant is voor het event.”

Marc Huylebrouck, gekend als de stem van De Juiste Prijs in de beginjaren van VTM en tevens de verantwoordelijke producer bij het bedrijf dat de technische sturing van de zender coördineert, vult aan: “Internetradio zit in de lift omdat luisteraars op elk moment van de dag het station kunnen beluisteren dat ze willen. De zeer gesegmenteerde format die Hugo uitstippelde en de factor less talk, more music die hij hanteert werkt. Ook wij stonden even versteld van de luistercijfers van de afgelopen week.”

Foets pikt in op het radioverhaal: “Naast de radio hebben we een Yesterdayland tv-show. Te bekijken op MENT op donderdag en zondag. Of iedere dag op RTV. Hier krijg je hetzelfde: herkenbaarheid met de hits van vroeger en nieuwsfeiten. Kijkers vinden het leuk om videoclips uit de hoogdagen van MTV terug te zien.”

Nostalgie!

The Troggs

Weer naar het festival op 27 augustus in Bobbejaanland. “Voor amper 45 euro krijg je een combiticket”, verduidelijkt Foets. “Dan kun je genieten van de concerten én van de attracties. En The Troggs of The Rubettes mogen gerust swingende oudjes genoemd worden. Want wie naar Yesterdayland komt, zal verbaasd opkijken van hoe deze zestigplussers shaken en vooral rocken. Spektakel voor jong en oud. Hits als Wild Thing en Sugar Baby Love gaan al zo lang probleemloos mee.”

Maar kom, hoe zit dat met die naam? Is Yesterdayland een antwoord op Tomorrowland? “Helemaal niet”, aldus Foets. “Tomorrowland richt zich op de elektronische dansmuziek van vandaag en morgen. Yesterdayland gaat resoluut voor golden oldies uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het zal nooit een concurrent voor het grootste dansfeest ter wereld worden. Trouwens: mijn team en ikzelf hebben teveel respect voor de broers Beers en het instituut Tomorrowland om over concurrentie te spreken.”

“Yesterdayland staat overigens nog in de kinderschoenen. Stap voor stap zullen we kijken waar we naartoe kunnen groeien. Uit het verleden weten we hoe bijvoorbeeld weersomstandigheden een invloed kunnen hebben. Om maar iets te noemen.”

Zeven podia

El Rio in Bobbejaanland

Er zullen op 27 augustus maar liefst zeven podia verspreid staan over het pretpark. En die moeten natuurlijk gevuld worden. “Met The Troggs en The Fortunes heeft het sixties-podium twee legendarische bands. Het seventies-podium heeft dat met The Rubettes, BZN, Clout, Tony Christie en Boney M. Op het eighties-podium staan Johnnie Logan en Meatloafs Paradise By The Dashboard Light-liefje Ellen Foley.”

“Voorts zijn er ook nogal wat artiesten die een hommage krijgen. Denk maar aan Barry White, The Bee Gees, Elvis Presley en zelfs Amy Winehouse. Er zal niet alleen een concert rond The King zijn, maar ook een Elvis-tentoonstelling. En er is het Op Volle Toeren-plein met Chiel Montagne en toppers als Frans Bauer, John Terra en LUV.”

Fats Domino krijgt de nodige aandacht dankzij de man die jaren met hem toerde: Bobby Setter. “Bovendien brengt Carry Goossens The Sound of Johnny Cash en Barbara Dex zingt samen met Jan De Smet Viva De Kempen, met vooral liedjes van Bobbejaan Schoepen.”

“De bezoeker ziet de podia vanop de attracties en hoort daar ook de hits van toen. De artiesten dan weer zien de bezoekers duizelingwekkende bochten en duiken maken. Nooit was een retrofeestje zo magisch. Nooit was een bezoek aan een pretpark zo muzikaal en verfrissend. Retro is magic!”

Yesterdayland vindt plaats op 27 augustus in Bobbejaanland. Alle info en tickets op www.yesterdayland.be. Ook de radiozender vindt u op die site!

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur