Zo ziet de locatie van de beroemdste Windows-achtergrond er vandaag uit (foto)

6.449

De meest beroemde wallpaper aller tijden ziet er anno 2017 nog steeds even idyllisch uit. In het echt dan toch.

Hoewel de ondersteuning van Windows XP bijna drie jaar geleden werd gestopt, wordt het volgens Statcounter nog steeds op 24,29% van de computers gebruikt en door 52% van de ondernemingen. Zelfs het gloednieuwe Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth draait op XP. Indrukwekkend voor een besturingssysteem uit 2001. 

Iedereen kent dus wel de achtergrondafbeelding met de absurd groene weide. Die standaardachtergrond werd door Microsoft “Bliss” genoemd.  De iconische foto werd in 1998 genomen door fotograaf Charles O’Rear toen hij in Sonoma County was, een gemeente in Californië.

Net op dat moment kampten de wijngaarden met een druifluizenplaag, waardoor er geen wijnranken meer waren en de heuvels alleen uit gras bestonden. Uitgerekend toen was Microsoft op zoek naar een foto met een beetje meer dan de foto’s van de hemel die het voor Windows 95 had gebruikt. Bill Gates wilde absoluut een foto die rust uitstraalde.

Werknemers van Microsoft botsten per toeval op de foto van O’Rear bij Corbis, een stockfotoagentschap dat tot 2016 eigendom was van Bill Gates. O’Rear kreeg een belletje van Microsoft met de vraag om zijn foto te gebruiken als wallpaper voor Windows XP en het eigenaarsrecht over te geven. Het is nooit geweten hoeveel Gates betaalde voor de foto, maar O’ Rear beweert dat het bedrag het op één na hoogste is dat ooit aan een nog levende fotograaf betaald is.

Ook blijft O’Rear tot vandaag volhouden dat de meeste beroemde wallpaper ooit niet bewerkt is. De rijke kleuren zouden het gevolg zijn geweest van eerder gevallen regen. Daardoor was het gras zo groen. Ook gebruikte hij een rolletje van Fujifilm, dat bekend stond om felle kleuren tijdens de ontwikkeling.

Zoveel jaren later zou u het beroemde landschap nauwelijks herkennen. Maar de uitdrukking ‘op de juiste tijd, op de juiste plaats’  was nog nooit zo van toepassing.

 

REACTIES