10 bijzondere plekjes waar je een potje voetbal kunt spelen (foto’s)

324

Qatar heeft de acht stadions voor het WK 2022 voorgesteld. Die hebben samen ongeveer drie miljard euro gekost.

De stadions zijn dan ook uitgerust met allerlei eco-vriendelijke snufjes om de temperaturen binnenin aangenaam te houden. Sommigen hebben zelfs een schuifdak. Zeer imposante infrastructuren dus, maar de kans dat je als gewone sterveling ooit deze voetbalvelden zal kunnen betreden is uiterst miniem.

Onderstaande plekjes daarentegen zijn voor iedereen toegankelijk. Bovendien hebben ze allemaal een unieke ligging. Het gevaar ligt er dan weer in dat je als keeper meer begaan bent met het uitzicht dan met de bal die richting je smoel wordt afgevuurd.

10. Ottmar Hitzfeld Stadium, Zwitserland

Scoren op zo’n 2.000 meter hoogte: het kan. Want het Ottmar Hitzfeld Stadium ligt in Gspon in de Zwiterse Alpen. We beklagen wel de speler die de getrapte ballen over het net moet gaan halen.

9. Adidas Futsal Park, Japan

De pannen van het dak spelen zal je hier niet doen, maar het scheelt niet veel. Hoog en droog boven een warenhuis in het Shibuya-district in Tokio: als voorbijganger beneden bestaat er dus een kans dat je af en toe een kopbal van jewelste krijgt te verwerken.

8. Lofoten, Noorwegen

Als je aan de mooiste voetbalvelden ter wereld denkt, denk je misschien aan de strak gemaaide matten van de Premier League, Real Madrid, Barcelona of welke grote club dan ook. Wij denken vanaf nu aan Henningsvær, een klein vissersdorp op de Lofoten in Noorwegen. Een adembenemend stukje natuur met een voetbalveld op de mooiste locatie ooit. Het mag dan wel kunstgras zijn, maar het stadion zelf is een echt kunstwerkje. Niet slecht voor een dorpje met slechts 500 inwoners. Oh ja, supporters hebben beter geen last van zeeziekte, daar de plek enkel te bereiken is per boot.

7. Fuglafjørður Stadion, Faroer Eilanden.

De nationale ploeg van de Faroer Eilanden stelt op wereldvlak niet veel voor. Niet verwonderlijk ook, als je weet dat de spelers ook nog bakker, postbode of apotheker zijn. Maar wat maakt het uit? Als je elke week kunt verliezen met een adembenemend uitzicht om U tegen te zeggen. Let vooral op de gigantische tribune rechts…wanneer de spionkop slechts uit één persoon bestaat.

6. Koh Panyee Floating Stadium, Thailand

Je wordt al misselijk van het Belgische voetbal? Dan best volgend stadion laten drijven voor wat het is. Het voetbalveld, dat drijft in Koh Panyee, was heel welkom voor de bewoners. Dit is namelijk, na jaren wachten, het eerste voetbalveld. Op blote voeten spelen was eerst geen optie, vanwege de roestige spijkers die her en der uitstaken. Ondertussen heeft het veld een zachtere ondergrond gekregen, maar de kans dat je de tegenstander ‘droogjes’ kan inmaken blijft klein.

5. La Paz, Bolivia

Ramenhersteller is een knelpuntberoep in de hoofdstad van Bolivia. Want dit urban stadion ligt pal in het centrum en is omring door talloze huisjes.

4. Nuuk Stadion, Groenland

FC Malamuk is een voetbalclub uit de Groenlandse plaats Uummannaq. De club komt uit in de Coca Cola GM, de hoogste divisie van Groenland. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Nuuk Stadion in de hoofdstad Nuuk. Supporters vergeten best hun handschoenen niet, want de temperatuur kan dalen tot zo’n -12°C en de wind kan snelheden tot 300 km/u halen. De frisse berglucht maakt dan weer veel goed.

3. Cierny Balogn, Slowakije

Als een stoomtrein op het doel afstormen krijgt in dit stadion een zeer letterlijke betekenis. De voetballers van TJ Tatran Cierny Balog uit Slowakije spelen namelijk hun thuiswedstrijden op een unieke plek. Zo nu en dan komt er een ouderwetse stoomlocomotief langs het hoofdveld van de amateurvoetbalclub langs. Het treintje zet het halve speelveld onder een dik rookgordijn, maar de 22 spelers trekken zich er ondertussen niets meer van aan. We beklagen alvast de videoscheidsrechter.

2. Estadio Silvestre Carrillo, Spanje

De thuiswedstrijden van CD Mensajero worden gespeeld in Estadio Silvestre Carrillo. Het stadion werd in 2007 gerenoveerd en uitgebreid met een commercieel gebouw met kantoren, wat dit opmerkelijk plaatje oplevert. Er is plaats voor 6.000 toeschouwers.

1.Siglufjörður, IJsland

IJslandse voetballers stammen af van de Vikings. Hun mentaliteit is geweldig. Dat hebben we mogen ervaren tijdens het vorige WK. Ze zeuren niet. Ze doen gewoon hun werk, zonder problemen. Bijna vier maanden per jaar trainen ze met een muts op en handschoenen aan. Ook de supporters zijn wat gewend, van verwarmde tribunes moeten ze niet weten.  Of ze ooit op de FIFA-ranglijst bergen zullen verzetten is nog afwachten, op hun thuisbasis is het alvast niet nodig.

REACTIES