10 virale filmpjes die uiteindelijk fake blijken (video)

550

“NASA-ingenieur ontwikkelt ‘glitterbom’ om pakjesdieven een lesje te leren.”

Dat was de headline van het meest gedeelde filmpje van de laatste week. Omdat dieven telkens weer afgeleverde pakjes aan zijn voordeur kwamen stelen, besloot NASA-ingenieur Mark Rober een hoogst ingenieuze glitterbom te maken. Hij werd door iedereen geprezen omwille van zijn creativiteit en het filmpje haalde bijna vijftig miljoen views.

Maar nadat aandachtige kijkers enkel onjuistheden opmerkten in het filmpje, bekende Rober uiteindelijk schuld en gaf hij toe dat de dieven ingehuurde acteurs waren. Het zijn was zijn bedoeling om op te scheppen over zijn uitvinding in de eerste plaats en hij had nooit verwacht dat het filmpje zo druk bekeken zou worden, aldus de wetenschapper aan USA Today.

Maar dit is bijlange niet het enige filmpje dit jaar dat massaal als geloofwaardig werd beschouwd. Herinner je zich nog de die Russische studente, die wel raad wist met manspreading? Mannen die wijdbeens ruimte opeisten in de metro,kregen van haar een fles bleekwater in het kruis. Eén van de ‘slachtoffers’ bekende onlangs dat de opnames nep waren en hij voor zijn medewerking betaald werd. De vrouw die de actie zegt te voeren sprak zich in het verleden uit tegen feministen en is een zelfverklaard Poetin-aanhangster. Volgens EU vs Disinfo werd de video gemaakt om in het Westen de gemoederen rond het thema feminisme te verhitten.

Maar zo zijn er de laatste jaren nog dergelijke video’s de revue gepasseerd. Herinner je nog dat filmpje met de snowboarder die achtervolgd werd door een beer? Nep! Of die van de GoPro die van een drone viel, recht in een muziekfestival en maar bleef filmen? Nep!

En zo heb je nog een reeks filmpjes die allemaal nog meer fake blijken te zijn dan de decolleté van Lesley-Ann Poppe. Eén voor één in elkaar geknutseld door filmstudio The Woolshed Co. in Melbourne. De grote baas van dit bedrijf, Dave Christison, verklaarde onlangs aan de pers dat het redelijk gemakkelijk was om de achtergrond van deze virale video’s geheim te houden en te verspreiden onder een valse naam op YouTube.

Op twee jaar tijd hebben ze acht hoaxes uitgebracht, die samen maar liefst een 250 miljoen keer zijn bekeken en zelfs wereldnieuws werden. De reden dat ze hun geheim prijsgaven? Ze willen graag nieuw cliënteel aantrekken.

Deze video’s zijn dus allemaal in scène gezet:

REACTIES