Skoda wordt té succesvol

4.421

En dus moet daar dringend wat aan gedaan worden.

Ooit was Skoda een automerk voor mensen die een spotgoedkope auto wilden. Niet al te betrouwbaar, maar spotgoedkoop. Na de val van het IJzeren Gordijn moest de Tsjechische constructeur op zoek naar een partner. Dat werd uiteindelijk Volkswagen Group.

Er werden nieuwe Skoda’s ontwikkeld die een modernere uitstraling en Volkswagen-techniek kregen. De auto’s waren nog steeds relatief goedkoop, maar nu wel modern, betrouwbaar en comfortabel.

Een succesformule, zo bleek. Skoda werd al snel een van de snelstgroeiende Europese merken. Vandaag maakt Skoda meer winst dan zustermerk Audi. Dat andere zustermerk, Volkswagen, ziet zijn wereldwijde verkoop achteruit gaan omwille van het dieselschandaal.

Dat wringt nu ten huize VAG. Een van de redenen waarom Skoda goedkoper in de markt kan gezet worden, is dat het uurloon van de arbeiders bijna vier keer lager ligt in Tsjechië dan in Duitsland. En precies op het gebied van centjes gaat Volkswagen Group het eigen merk nu stokken in de wielen steken.

Ten eerste zullen de Tsjechen meer moeten betalen voor de gebruikte Volkswagen-technieken. Ten tweede moet een deel van de Skoda-productie verplaatst worden naar Duitsland.

Skoda’s zullen dus weldra een stukje duurder worden. Zo hopen ze bij VAG, dat een deel van het Skoda-cliënteel voor een Volkswagen of een Audi zal kiezen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur