Bewezen: door hieraan te denken geraak je sneller uit bed

419

Gaat een lichte elektrocutie net een stapje te ver om jezelf uit bed te sleuren? Wel, er bestaat een manier die iets minder pijnloos is.

Dat is tenminste, als je verlekkerd bent op het zwarte goud dat wij in de volksmond weleens koffie noemen. Het hoeft niet noodzakelijk één van de tien duurste koffies te zijn, een simpel kopje is meer dan voldoende. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van de Monash-universiteit uit Australië en de Universiteit van Toronto aan.

Hun experiment bestond uit twee verschillende groepen proefkonijnen. De eerste groep was verplicht zoveel mogelijk slogans op te sommen van bekende koffiemerken en de tweede groep idem, maar over thee. Daarna las de ene groep over de voordelen van koffie drinken en de andere groep over de voordelen van thee drinken.

Vervolgens werden alle deelnemers nauwlettend in de gaten gehouden op gebied van alertheid, energiegehalte en hartslag. Wat bleek? Zij die aan koffie dachten waren duidelijk meer opgewonden dan de theedrinkers. Deze opwinding zorgde nog eens voor een  gefocuste denkstijl. Volgens het onderzoek zou de gedachte alleen al aan een verse bak koffie vlak na het ontwaken, je sneller uit je warm nest krijgen.

De onderzoekers benadrukken wel dat er alleen een conclusie is getrokken in vergelijking met thee en dat er nog andere vervolgonderzoeken zullen komen. Want zomaar uit het bed springen op een zeer vroege maandagochtend is wel heel straffe koffie.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur