Bewezen: wie meer van bil gaat, heeft minder kans op verkoudheid

1.188

Natuurlijk wisten we al dat een lekkere vrijpartij gezond is voor lichaam en geest. Maar wist je ook dat een portie rollebollen vrouwen kan beschermen tegen een verkoudheid? Inderdaad: het zijn vooral de dames die minder snel een snotneus krijgen van al dat vrijen.

Dit verdient een beetje uitleg. Onderzoekers kwamen erachter dat wanneer de dames het doen, hun  immuunsysteem een boost krijgt. Op het moment dat er onbekende cellen in hun lichaam komen, zal het lichaam gaan bekijken welke het moet tegenwerken en welke het kan verwelkomen. Tijdens het vrijen  zorgen wij dus voor die onbekende cellen. Hun lichaam is dan ook actiever bezig met het maken van antilichamen.

Voor sommige cellen zal het lichaam in de verdediging gaan, anderen cellen – zoals zaadcellen – zal het lichaam accepteren. Onderzoekers zagen dat vrouwen die actief zijn tussen de lakens, over het algemeen meer van die verdedigende antilichaampjes in hun lichaam hadden. Hun lichaam zal dus sneller het verkoudheidsvirus tegenhouden wanneer het wil binnendringen.

Onderzoekers van de Wilkes University in de Verenigde Staten onderzochten dit ook al. Ze namen speekselmonsters bij zo’n 115 studentes om te controleren hoeveel immunoglobuline A erin zat. Dat zijn antilichaampjes die in de aanval gaan. Ze vroegen ook aan de deelneemsters hoe vaak ze per week het deden. Wie zo’n twee keer per week tussen de lakens kroop, had ongeveer dertig procent meer van die antilichaampjes. Dit zorgt er voor dat ze minder kans op verkoudheid en andere kwaaltjes krijgen.

Kortom: verstop die zakdoek en kruip deze avond lekker onder de dekens tegen elkaar, zodat die verkoudheid geen kans maakt. Dankjewel wetenschap!

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur