‘Blade Runner 2049’ stelt financieel teleur

517

De opbrengsten van de zwaar bejubelde nieuwe Blade Runner-film vallen tegen. Dit is even slikken voor de investeerders: de film en de marketingcampagne hebben best wat centjes gekost.

De film wordt zowat overal overladen met positieve kritieken. Het moet dan ook gezegd worden dat het een pareltje is om te zien. Toch is het grote publiek daar niet van overtuigd. Het eerste weekend bracht het vervolg in de Verenigde Staten 31,5 miljoen dollar op. Experts hadden voorspeld dat de film daar zo’n 45 miljoen dollar zou moeten opbrengen.

De film van Denis Villeneuve scoort wereldwijd iets beter met zo’n 81,7 miljoen dollar op de teller. Maar er is nog meer nodig om een break-even – het productiebudget zou zo’n 155 miljoen bedragen – te halen.

Het lijkt er op dat de prent hetzelfde lot  beschoren is als de originele film van Ridley Scott. In 1982 had het eerste deel een productiebudget van 28 miljoen dollar en wist een opbrengst van 33,8 miljoen dollar te noteren. De film werd pas met de jaren een klassieker in het genre.

Het is natuurlijk zeer spijtig dat een film van dit kaliber geen plaats weet te bemachtigen tussen de superhelden van DC of Marvel. Hebt u even genoeg van alle mainstream cinema, dan moet u zeker de nieuwe Blade Runner met Ryan Gosling en Harrison Ford gaan ontdekken.

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur