Boeing bouwt nieuw supersonisch ruimtetuig voor DARPA (video)

437

DARPA is een afdeling van het Amerikaanse leger die zich bezighoudt met ontwikkelen van nieuwe technologie. Zij werken al een enkele jaren aan de XS-1, een ruimtetuig dat sneller en vooral goedkoper satellieten in de ruimte moet kunnen brengen. Het project lijkt in een stroomversnelling te zitten, nu aangekondigd werd dat Boeing het ruimtetuig gaat bouwen.

De XS-1 wordt een onbemand herbruikbaar ruimtetuig dat het midden zal houden tussen een conventioneel vliegtuig en de traditionele raket, zeg maar. Doordat de XS-1 geen extra boosters nodig heeft om in de ruimte te geraken, kan hij relatief snel opnieuw terug de ruimte in met een nieuwe satelliet. De tijd die bespaard wordt zit hem ik de montage van die boosters, het berekenen waar die gaan neerstorten, het wachten op de juiste windrichting en -snelheid, enzovoort. Dat valt dus allemaal weg.

Voor 2020 staan er al tien testvluchten gepland, in 2019 worden de motoren getest op de grond. Voorlopig moeten we het dus stellen met onderstaande conceptvideo!

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur