Dagelijkse kost waarvan je high wordt

284

Wedden dat je deze voedingswaren niet meer van je boodschappenlijstje haalt?

Sigaretten roken en alcohol drinken wordt in deze moderne hipstertijden steeds vaker afgekeurd. Tenzij je een yogasnuiver bent, dan is het wel sociaal aanvaard. Maar er zijn nog andere bedwelmende middelen waarvan je nog niet wist dat ze gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Koffie

Er lopen wel meer mensen met een zware koffieverslaving rond in onze voortrazende samenleving. De schuldige: de hoge (werk)druk het essentiële bestanddeel cafeïne. Niet alleen geeft deze verslavende stof je meteen meer energie en verhoogt het je alertheid, als je er genoeg van drinkt kan het je zelfs een verhoogd gevoel van welbevinden geven. En laat dat nu de definitie zijn van het woord ‘high’: een (euforische) toestand van veranderd bewustzijn.

Volgens wetenschappers is 400 milligram cafeïne het gezonde maximum om in een dag te consumeren. Dat komt ongeveer overeen met drie tot vier tassen koffie. Vanaf je vijfde tas kan je dus high worden. Maar let wel op: een cafeïne vergiftiging bestaat ook. De symptomen zijn misselijkheid, diarree en een aangetast zenuwstelsel. Die memes waarin cartoonfiguurtjes trillend en bevend een volledige pot koffie naar binnen spelen, zijn dus helemaal niet zo vergezocht.

Twee studenten aan de Northumbria universiteit in Engeland stierven zelfs bijna aan een overdosis cafeïne bij onderzoek naar de effecten ervan. De wetenschappers hadden hen per ongeluk 30 gram pure cafeïne toegediend, in plaats van de bedoelde 0,30 gram. Dat zijn bijna 300 tassen koffie. Meteen begonnen de studenten de onaangename bijwerkingen daarvan te ervaren, waaronder stuiptrekkingen, braken en een troebel zicht. Nadat ze aan de dialyse geplaatst werden, kwamen ze er gelukkig wel door.

Niet geheel onverdacht ziet cafeïne er als zuivere stof trouwens uit als een wit poeder.

Moerbeien

Altijd al grote fan geweest van je grootmoeders moerbeien confituur? Nu weet je waarom.

Aangezien moerbeien net zoals druiven aanzienlijke hoeveelheden resveratrol bevatten, wordt er beweerd dat de besjes goed zijn tegen kanker en hart- en vaatziekten. Maar als je ze opeet voordat ze volledig rijp zijn, kan je ervan beginnen hallucineren en er een licht gevoel van in het hoofd krijgen.

Moerbeien hebben echter, rijp of niet rijp, ook een minder aangename bijwerking. Het zijn immers ook natuurlijke laxatieven. En zeer sterke zelfs.

Nootmuskaat

Nootmuskaat is een van de meest gebruikelijke bestanddelen in zoete dessertjes, zoals advocaat, appeltaart en speculaas. De geur en smaak van de specerij is bij velen erg populair en de nootjes waren in de middeleeuwen zelfs onbetaalbaar.

Het werkzame bestanddeel dat van nootmuskaat een hallucinogene drug maakt, is myristicine. Het menselijk lichaam zet deze stof om naar een psychedelisch amfetamine, waardoor je dus dingen begint te zien die er niet zijn en het gevoel krijgt dat er met spelden in je armen en benen geprikt wordt. Hoewel de eerste vijf uur onder invloed van nootmuskaat best aangenaam kan zijn, krijg je daarna te maken met duizeligheid, misselijkheid, paranoia en een mond zo droog als de woestijn. De kater die daar de volgende ochtend op volgt, is waarschijnlijk de ergste die je ooit zult ervaren.

De effecten van een hoge dosis nootmuskaat (lees: ongeveer vier theelepeltjes) zijn in sommige gevallen zelfs vergelijkbaar met die van XTC. De intoxicatie kan meer dan 24 en zelfs tot 48 uur blijven duren.

Chilipepers

Het branderige gevoel dat je krijgt bij het eten van chilipepers wordt veroorzaakt door de chemische stof capsaïcine. Deze stof komt ook voor in andere paprikasoorten en is een bestanddeel van pepperspray.

Ons lichaam reageert op de hitte van rode pepers met het aanmaken van endorfine, dat de geanticipeerde pijn veroorzaakt door het eten van deze vrucht moet helpen verzachten. Dat gebeurt zelfs ook bij brandwonden op de huid, maar het effect ervan is groter bij erg pikant eten. Chilipepers stimuleren dus met andere woorden de aanmaak van het gelukshormoon, waardoor je dat initiële brandende gevoel achteraf helemaal zo erg niet meer vindt.

Historici geloven zelfs dat de Maya’s chilipepers 9.000 jaar geleden al als drug gebruikten.

Zeebrasem

De goud gestreepte zeebrasem komt voor in de Middellandse Zee en bevindt zich soms ook op ons bord. Hoewel het lichaam van de vis erg smakelijk is, bijt je hem best de kop niet af.

De zeebrasem zelf soupeert immers graag bepaalde soorten algen en plankton, die elk de hallucinogene chemische stof indool kunnen bevatten. Zeebrasems zijn dus eigenlijk de stoners onder de vissen. Op het zicht is het onmogelijk te zeggen hoeveel indool de zeebrasem op je bord bevat, dus het eten van de kop doe je op eigen risico.

En als je het doet, dan blijft er best iemand bij je tijdens je zweverige trip doorheen de hel en verdoemenis. Naar verluidt is het niet zo’n fijne ervaring, hoewel de Romeinen uit de Oudheid het je waarschijnlijk wel zouden aanraden.

Paddenstoelen

Uiteraard. Hoewel er duizenden soorten paddenstoelen bestaan, waarvan er velen eetbaar zijn, zijn er maar een paar waarvan je begint te hallucineren. Weer anderen zijn dodelijk wanneer je ze per ongeluk op je pizza legt. Maar we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat het de paddo’s zijn die een psychedelische uitwerking hebben.

Paddo’s worden bij ons en ook sinds 2008 in Nederland niet meer verkocht, maar kan je nog altijd wel met wat geluk het hele jaar door terugvinden in de natuur of langs de kant van de weg. De kans bestaat echter dat je, door de grote gelijkenissen tussen paddenstoelensoorten, de verkeerde plukt, waardoor je tripje er in het slechtste geval een naar het hiernamaals wordt.

Maanzaad

De maanzaadjes op je zondagse pistolet zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat je positief test voor opiaten. Opium wordt immers gemaakt van onder meer papaver die stamt uit de Papaver somniferum, de papaverfamilie waartoe ook maanzaad behoort. Als je dus ’s morgens grote honger hebt en voldoende pistolets met maanzaadjes naar binnen speelt, is de kans groot dat deze dat notoire pijnstillende effect teweegbrengen.

Stilton kaas

Stilton is een brokkelige schimmelkaas die gemaakt wordt in Engeland en overal verkrijgbaar is. De kaas heeft een effect op je dromen als je het een half uur voor het slapengaan naar binnen speelt. Uit een onderzoek in 2005 uitgevoerd door de British Cheese Board (wij verzinnen dit niet) bleek dit het geval bij 75% van de mannelijke en 85% van de vrouwelijke deelnemers.

Zij rapporteerden dat ze die nacht zo’n levendige en echte dromen hadden, dat het eerder leek alsof ze aan het hallucineren waren dan aan het slapen.

Roggebrood

Niet elke plak roggebrood bevat dat kleine extraatje waarvan je high wordt, maar de kans bestaat dat je volgende gezonde boterham je in hogere sferen zal brengen. Sommige granen zoals rogge en tarwe kunnen te maken krijgen met een schimmel genaamd moederkoorn. Als deze schimmel door mensen ingeslikt wordt, kan dat tot verschillende problemen leiden, zoals darmkrampen en doorbloedingsproblemen waardoor vingers en tenen kunnen afsterven. Zo’n vijf tot tien gram van de schimmel kan dodelijk zijn voor een volwassene en in de middeleeuwen stierven soms hele dorpen en steden uit na het eten van het besmette graan.

De schimmel verkreeg zijn naam echter doordat het vroeger door vroedvrouwen gebruikt werd om weeën op gang te brengen. Sommige moederkoornalkaloïden, zoals dat heet, en meer bepaald ergotamine, wordt zelfs gebruikt om LSD van te maken en heeft dus een psychedelisch effect. Of je trip na het eten van roggebrood dat ergotamine bevat aangenaam zal zijn, is echter moeilijk te voorspellen.

Suiker

Wie dacht dat een sugar high enkel bij kinderen voorkomt, heeft het mis. Ook volwassenen ondergaan een significante energieboost na het eten van suiker, die echter niet lang duurt. Dat komt omdat ons lichaam de energie die vrijkomt na het eten van suiker erg snel weer opbrandt, wat resulteert in een verlangen naar en zelfs een noodzaak aan meer. Dit op zich is eigenlijk al een verslaving. Uit onderzoek blijkt dat suiker zelfs even verslavend is als cocaïne. Buitensporige hoeveelheden ervan kunnen zelfs veel ernstigere schade toebrengen aan je organen dan heroïne of cocaïne. En afkicken ervan is geen pretje, zoals veel yogasnuivers al hebben bewezen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur