De eerste Olympische Spelen voor cyborgs komen eraan! (video)

280

Motortje in de fiets? Geen enkel probleem deze keer, integendeel zelfs…

Motortje in de fiets? Geen enkel probleem deze keer, integendeel zelfs…

Iedereen weet dat hulpmiddelen op de Olympische Spelen ten strengste verboden zijn. Maar wat als er hulpmiddelen bestaan die een sport juist spannender en spectaculairder maken? Met dat idee in het hoofd organiseren onderzoekers aan een Zwitserse technische universiteit, ETH Zürich, in oktober 2016 de allereerste ‘Cyborg Olympics’ of beter gezegd De Cybathlon. Bij deze spelen moet je geen huppelende Arnold Schwarzeneggers voorstellen, maar eerder mensen met een lichamelijke beperking, die in het dagelijks leven een elektronische prothese gebruiken..

Tijdens het toernooi wordt aangetoond in welke mate hun elektronische protheses kunnen bijdragen aan de sport. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht aan een race voor verlamde mensen, waarbij ze zich voortbewegen op een fiets die reageert op elektrische impulsen, en een race waarbij verschillende items zo snel mogelijk moeten worden vervoerd, door mensen met een robotische arm. Het uiteindelijke doel is niet die ene gouden medaille, maar de geslaagde combinatie tussen mens en technologie in de kijker te zetten. Alle deelnemers zullen worden bijgestaan door een groot team van technici en onderzoekers. De Cybathlon zal twee categorieën medailles per sport toekennen: eentje voor de atleet en eentje voor de wetenschapper of het bedrijf dat het robotische hulpmiddel maakte. Daaronder vallen onder andere protheses, exoskeletten en aangedreven rolstoelen, maar ook geavanceerdere technologie zoals elektrisch gestimuleerde spieren en brein-computer interfaces.

Dit zijn de onder andere de disciplines waarin men kan schitteren : aangedreven armprothesewedstrijd, robotisch aangedreven beenprotheserace, functionele elektrische stimulatierace en een aangedreven rolstoelrace.

Als het toernooi in oktober een succes is, wil de organisatie een volgend toernooi organiseren in 2020 in Tokyo, tegelijkertijd met de Olympische Spelen. (GBL)

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur