De grootste ‘freaks’ die ooit op deze aardkloot rondliepen (foto’s)

16.247

Het ‘kameelmeisje’ werd niet zo genoemd omdat ze een lipleesbroek droeg. En de ‘tweekoppige Mexicaan’ had wel degelijk twee hoofden. Al was het ene wel een heel klein beetje een vals. Soit, de eigenaardigste mensen die ooit op deze planeet rondliepen dus.

Tegenwoordig bedoelen we met het woord ‘freak’ een fanatiekeling die van geen ophouden weet. Maar in de negentiende eeuw bedoelden ze daar nog iemand met een serieuze aangeboren afwijking mee.

De tv moest nog uitgevonden worden, net als de PC en de smartphone. Maar toch wilde iedereen deze rariteiten zien. Geen wonder dat veel van deze mensen hun stevig belegde boterham verdienden in een rondreizend circus.

Neem nu Ella Harper, die bekendstond als ‘kameelmeisje’. Ella had een aangeboren afwijking waardoor haar knieën achterstevoren zaten. Daardoor was wandelen nogal moeilijk voor haar en liep ze maar op handen en voeten. In 1886 voegde ze zich bij een circusgezelschap, waar ze 200 dollar per week voor betaald kreeg. Dat lijkt niet echt veel, maar in 1886 kon je met 200 dollar nog evenveel doen als vandaag met zo’n 4.000 euro.

Of Felix Wehrle, een man met een uiterst flexibele huid.

In de late negentiende eeuw trok de tweeling Rosa en Josepha door gans Europa. Ze waren in de baarmoeder met hun achterwerken aan elkaar vastgegroeid. Operationele scheiding was in die tijd nog geen optie, en dus moesten ze zo ook door het leven. In 1910 reisden ze verder rond als trio: Rosa had namelijk een baby gekregen en dat kind, Little Franz, behoorde sindsdien tot het gezelschap.

Alice Doherty uit Minneapolis leed aan hypertrichose lanuginosa, wat ervoor zorgde dat er over haar ganse lijf haar groeide.

Charles Tripp was een man die geen armen had maar, euh, bijzonder handig was met zijn voeten.

Het verhaal van Pasqual Pinon is bijzonder. De Mexicaan met een grote tumor op zijn hoofd, werd ontdekt door een Texaanse circusdirecteur. Die liet een wassen nepgezicht maken om op die tumor te plaatsen, zodat het leek alsof Pasqual twee hoofden had. De Mexicaan toerde verschillende jaren mee met het circusgezelschap. Op het einde van zijn carrière liet Pasqual Pinon, op kosten van de circusdirecteur, de tumor verwijderen.

Isaac W. Sprague stond in zijn tijd bekend als het ‘levend skelet’. Door een aandoening was hij zo mager, dat hij het figuur van een alien had. Vaak deed hij een show met de erg corpulente Fatso. Ook John Battersby was trouwens zo’n wandelend knokenfestival. Die deed een show samen met zijn dikke vrouw Hannah Battersby.

Anna Haining Bates was eind negentiende eeuw ‘s werelds bekendste reuzin. Ze mat maar liefst 2,42 meter. Als je weet dat een man in die tijd zelden langer werd dan 1m70…

Frank Lentini werd geboren met een soort van parasitaire tweeling. Naarmate hij groter werd, bleef daar uiteindelijk enkel nog een derde been – met daaraan een derde arm – van over.

Begin twintigste eeuw ging de wetenschap erop vooruit. Pas toen kwamen ze er pas achter dat heel wat van die ‘freaks’ eigenlijk mensen waren met een genetische mutatie of een aandoening. Sindsdien geraakten de heuse ‘freakshows’ ook zo’n beetje in verval, en werden deze mensen behandeld voor hun aandoening in de plaats van tentoongesteld.

1. Ella Harper

Picture 1 of 11

REACTIES