De grootste mug ter wereld komt recht uit een horrorfilm (video)

1.077

Je zou het niet zeggen, maar dat kleine zoemende irritante insect is de meest effectieve jager die deze planeet ooit heeft gekend. 

In ons land mag de mug dan ongevaarlijk zijn, in warmere landen kan de mug dodelijke ziektes overbrengen. Malaria is de grootste boosdoener van allemaal. Aan die ziekte overlijden jaarlijks zo’n 550.000 mensen. Terecht staat het insect dan ook op de eerste plaats van dodelijkste insecten ter wereld.

En dan is er dit exemplaar. Maak kennis met de holorusia mikado. Naar chocolade biscuitstokjes zal deze gigantische mug niet smaken, maar zijn poten zijn groot genoeg om je gebit mee te flossen.

De muggen komen vooral voor op de Chengdu-vlakte in de Chinese provincie Sichuan, en in bergachtige gebieden onder de 2.200 meter. Hun grote lijf is meteen ook hun nadeel, want hierdoor zijn ze zwakke vliegers en hoppen ze eerder dan door de lucht zoemen.

De vleugelspanwijdte meet meer dan elf centimeter. Heb je toevallig een pelgrimtocht gepland naar Sichuan, dan kunnen we je toch even geruststellen. Volwassen exemplaren leven hooguit enkele dagen en voeden zich liever met nectar dan met bloed.

Maar toch: wakker worden met dit beest naast je, doet de dronken onenightstand van verleden week opeens wreed verbleken.

REACTIES