De hardste sport ter wereld is een combinatie van vechtsport, rugby en voetbal (video)

460

Wij Belgen houden van voetbal, maar helaas werkt het beeld van jankende voetballers op het veld na een klein tikje soms wreed op de zenuwen. Wil je daarom eens echte mannen aan het werk zien, dan raden we je aan volgende zomer een tripje te boeken naar Florence, Italië.

Daar kan je genieten van het bloedspektakel met de naam Calcio Storico Fiorentino . Dit is een gezellige mix tussen American Football, voetbal, rugby, MMA en Greco-Romeins worstelen. Dit robbertje vechten tussen bomen van kerels wordt sinds 1930 erkent als officiële sport in Italië.

Calcio Storico Fiorentino stamt uit de tijd van de Grieken en de Romeinen: de Grieken speelden een soortgelijke variant en de Romeinen namen dit over en gebruikten het als een trainingsmethode voor hun legers. Het idee was twee teams tegenover elkaar te zetten met een bal op een zandvlak. Het doel was, met alle mogelijke middelen, die bal aan de andere kant van het veld te krijgen. De regels zijn vrij eenvoudig : wedstrijden duren vijftig minuten. Het veld is twee keer zo lang als dat het breed is, met aan beide kanten een net over de gehele breedte van het veld dat fungeert als doel.

Elk team bestaat uit zevenentwintig spelers, zonder vervangers. Er zijn vier Datori Indietro (keepers), drie Datori Innanzi (backs), vijf Sconciatori (halfbacks) en vijftien Innanzi o Corridori (spitsen). De Capitan en Alfiere zitten in een tent in het midden van de goal en begeleiden de wedstrijd van hieruit. Dan heb je nog de Giudice Arbitro en zes Segnalinee die als scheidsrechters fungeren in samenwerking met de Giudice Commissario. De ultieme leider is de Maestro di Campo. Hij zorgt ervoor dat het soepel verloopt en grijpt in wanneer er een massale vechtpartij uitbreekt. De wedstrijd begint officieel wanneer de Pallaio de bal op de middenlijn in het veld gooit, gevolgd door het afvuren van een kanon. Vanaf dit moment proberen de spelers met elke mogelijke manier de bal in het doel van de tegenpartij te krijgen. Suckerpunches en kicks tegen het hoofd zijn niet toegelaten, maar voor de rest is het volle bak rammen geblazen.

Per jaar worden er in de derde week van juni drie wedstrijden gespeeld in het Piazza Santa Croce in Florence. Maar omdat beeld meer zegt dan duizend woorden, best onderstaande video eens bekijken. Hier moet je niet afkomen met een schwalbe.

REACTIES