De masochiste in Sofie Goos

490

“Lopen ging niet meer. Het was snelwandelen met dichtgeknepen billen”

Op het moment dat u deze P-magazine in uw bus krijgt, steekt triatlete Sofie Goos (34) van team Uplace-BMC de grote plas over om voor de vijfde keer deel te nemen aan de Ironman van Hawaï. Dat is met voorsprong het hoogtepunt voor al wie de combinatie van zwemmen, fietsen en lopen hoog in het vaandel draagt. “Als ik van de fiets spring, ben ik altijd opgelucht: oef, nog ‘een loopke’ en ik ben ervan af.”

Wanneer Sofie Goos de deur van haar appartementje openzwaait, valt me behalve haar uiterst bekoorlijke glimlach en dito openstaand hemdje ook meteen een gigantische elektrische massagetafel op. “Een cadeautje van mijn sponsor! Eens proberen?” Dat hoeft ze me geen twee keer te vragen. In een mum van tijd worden mijn ruggenwervels vlotter door elkaar geschud dan de broekvulling van Steven
 Defour na een turbulente 
wedstrijd op het Lisp.
 Heerlijk! Voor ik het goed
 en wel besef, heb ik eruit
 geflapt dat zo’n vibrerende 
tafel voor vrouwen wel een
 extraatje met zich meebrengt. “Soms kom ik er ’s 
nachts stiekem eens op liggen. (hilariteit) Nee, dat is
 puur functioneel! Ik ben al
 blij dat ik niks anders kán doen als ik op mijn tafel 
moet gaan liggen. Dan ben 
ik even weg van de wereld:
 geen patatten schillen, niet
strijken. Ideaal!”

In Hawaï gaf je al twee keer op en behaalde je de 19e en 25e plaats. Hoe verklaar je die mindere prestaties?
GOOS: “Als triatlete ben ik vrij licht gebouwd, waardoor een zware omloop als die van Hawaï me gewoon echt niet ligt. Het is er bijvoorbeeld geen tien meter na elkaar vlak. Tel daar ook nog eens de fameuze windstoten bij en ik ben gezien met mijn 50 kilogram. Zeker wat betreft het fietsen heb ik in Hawaï altijd al moeite gehad om de 180 kilometer af te werken. Maar aan de andere kant: er zijn andere triatletes met een soortgelijk gestalte als het mijne die het daar wel goed doen. Eigenlijk ben ik hier dus bullshit aan het verkopen.” (lacht)


Eigenlijk is het al een prestatie op zich om zo’n triatlon volledig af te werken. Want mijn benen schieten al in een vierdubbele kramp bij de gedachte dat ze na 3,8 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen ook nog eens een marathon zouden moeten lopen.
GOOS: “Ach, dat is allemaal relatief. Als je enkel een marathon loopt, lijkt dat een enorme afstand. Maar als ik tijdens een triatlon net 180 kilometer gefietst heb, voel ik een bepaalde opluchting: oef, alleen nog maar het loopke en we zijn ervan af. Ik ben er zeker van dat iedereen een volledige triatlon kan afwerken, dat bewijzen de vele recreanten bij elke wedstrijd.

»Alle leeftijdscategorieën staan bij een triatlon ook samen aan de start. Frederik Van Lierde – vorig jaar winnaar in Hawaï – kan daar dus perfect naast een 80-jarige uit Zjakkemakke staan. Iedereen start op hetzelfde moment en werkt hetzelfde parcours af. Er zijn dus wel degelijk mensen van die leeftijd die meedoen. Vorig jaar waren er in Hawaï twee deelnemers in de categorie van 80- tot 85-jarigen. Op het einde was er amper een minuut verschil tussen hen. (lacht) Het was grappig om die twee mannekes tegen elkaar te zien strijden. Bij de prijsuitreiking wilden ze zich dan nog eens extra bewijzen: ze sprongen uit hun stoel en op het podium, terwijl de andere atleten op dat moment vergingen van de krampen. Waarvoor kunstheupen en -knieën al niet goed kunnen zijn!” (lacht)

Heb je speciale trucjes in petto voor Hawaï? Frederik Van Lierde zou ijsblokjes onder zijn pet steken en een A4’tje op zak houden waarop staat wanneer 
hij moet eten en waar de heikele punten zich bevinden.

GOOS: “Goed afkoelen is in Hawaï in ieder geval zeer belangrijk, net als voeding. Sommige deelnemers werken naast de gebruikelijke gellekes ook nog vaste voeding en sportdrank naar binnen. Ik neem alleen gellekes, de hele dag lang. Gelukkig heb ik een gemakkelijke maag en protesteert ze bijna nooit! (lacht) Maar speciale trucjes: nee, die gebruik ik niet.”

Lees verder in P-magazine, ook beschikbaar op Android en iPad.
Foto: David Pintens
Interview Jelle Verstaen

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur