De meest ridicule wetten ter wereld – deel 2

351

Geloof ons, er zijn er in feite meer dan wij in één artikel kunnen neerpennen.

Na het succes van het vorige artikel, besloten we het lijstje nog wat uit te breiden. Maar eigenlijk bestaan er wereldwijd zoveel dwaze wetten, dat we daarmee alleen al een volledig wetboek zouden kunnen vullen. Vrijwilligers om deze na te leven of te handhaven, mogen zich melden.

Ohio, VS

Ook bij ons is het traditie om met Pasen eitjes in alle kleuren te kopen, rapen, schilderen en eten. De inwoners van de Amerikaanse staat Ohio waren blijkbaar zo’n grote fan van het gebeuren, dat ze op een gegeven moment zelfs massaal konijnen en kuikentjes in de verfpot doopten. Hoewel iedereen met een beetje gezond verstand weet dat dat niet bepaald gezond is voor de beestjes, zag de staat zich genoodzaakt een wet uit te vaardigen die het verbiedt konijnen, kuikens en eendjes te beschilderen. Verder is het voor mensen en bedrijven verboden om gekleurde diertjes te verkopen, ook wanneer die in een andere staat geverfd werden. Aan die wet werd een clausule verbonden die het verbiedt om pluimvee jonger dan vier weken afzonderlijk te verkopen. Wil je je dus een kuiken aanschaffen in Ohio, dan komen die altijd minstens per zes.

Italië

In het land van de olijfbomen, de pizza, de pasta en de maffia is het ten strengste verboden om als man aan je kruis te zitten in het openbaar. Die regel kwam er niet zomaar. De Italianen zijn van nature een erg bijgelovig volkje. Zo zijn ze bijvoorbeeld als de dood voor het boze oog, ofwel een een blik waarvan geloofd wordt dat hij anderen letsel kan berokkenen en zelfs kan doden. Om deze vloek af te wenden, tasten mannen daarom naar hun kruis. Ook wanneer ze het over ziektes hebben, is het traditie om naar beneden te grijpen. Het Italiaanse hooggerechtshof besloot echter dat burgers zich met goed fatsoen moeten gedragen en dat iedereen gedrag dat mogelijk aanstootgevend is of het decorum schaadt, moet vermijden.

Aan je kruis zitten doe je in Italië dus enkel in de privacy van je eigen huis. En de carabinieri lachen er niet mee. Eind 2016 werd de wet nog overtreden door een 42-jarige man uit Como. De politieagent die hem betrapte op het herschikken van zijn zaakje, schreef hem een boete uit van 200 euro, waarbij nog eens 1.000 euro gerechtskosten gerekend werden.

India

In India is het bij wet verboden om te spieken. Hoewel het ook bij ons niet toegestaan is en afkijken bij een test je in het ergste geval een zware schorsing kan opleveren, kan je er sinds 1997 in India een celstraf van tien jaar voor krijgen. Zelfs het kleinste vermoeden is al genoeg om veroordeeld te worden. In 2016 nog legde een 17-jarig meisje het staatsexamen af als beste van de klas. Haar leerkrachten leken dat erg onwaarschijnlijk te vinden, waarna ze de test opnieuw moest afleggen. Deze keer slaagde ze niet en vloog ze het cachot in.

Australië

Albert Heijn organiseert al jaren Hamsterweken, waarbij je fikse kortingen krijgt op je boodschappen en dus wel dom moet zijn om je winkelkar niet bomvol te laden. De winkelketen expandeerde gelukkig nog niet tot in Australië, want daar (of toch in het westelijke deel van het continent) is het illegaal om meer dan 15 kilo aardappelen te bezitten. Deze wet stamt nog uit de crisis van de jaren ’30, waarin de voedselbedeling gereguleerd moest worden. Ook vandaag de dag worden aardappelboeren nog strikt gecontroleerd op hun productie en bestaat er een orgaan dat ordehandhavers ondersteunt in het handhaven van de wet.

Canada

Canada staat bekend als een vredelievend, pacifistisch land dat conflicten liever uit de weg gaat. Uiteraard is het er dan ook verboden om te vechten, maar volgens het strafwetboek is het ook strafbaar wanneer je iemand op  welke manier dan ook uitdaagt tot een duel of gevecht. Een duw of een welgemikte tik tegen het achterhoofd kan je daar dan ook een celstraf van twee jaar opleveren.

New Mexico, VS

In een democratie heeft iedereen de vrijheid en het recht om te stemmen op wat of wie dan ook. Behalve in de staat New Mexico in de VS. Daar mogen idioten niet naar de stembussen trekken. En dat staat letterlijk zo in de grondwet van de staat. Alle inwoners van New Mexico die ouder zijn dan 21, mogen er stemmen, behalve de idioten, de krankzinnigen en de veroordeelden voor een misdaad. Hoewel het woord in de tijd van het opstellen van de grondwet een heel andere betekenis had dan nu, besloten de gouverneurs in 2013 bij het herzien van de grondwet het woord te laten staan.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur