De meest ridicule wetten ter wereld

389

Hoe bespottelijk ook, je checkt deze wetten toch best even voordat je op reis vertrekt.

Er zijn in België genoeg regeltjes waar de gewone burger zich dagelijks blauw aan ergert. Zoals dat van die 70 km/u op de A12 bijvoorbeeld. Maar voordat je naar het buitenland verhuist omdat daar de snelheidsbeperking veel hoger ligt, ga je best even door deze lijst hilarische, pietluttige wetten die je in sommige gevallen toch een serieuze gevangenisstraf kunnen opleveren.

New Jersey, VS

In de staat New Jersey in de Verenigde Staten staat in het wetboek opgeschreven dat het illegaal is om een kogelvrije vest te dragen tijdens het plegen van een misdaad. Wil je dus een bank overvallen, juwelen roven, je buurman afmaken of de snelheid overtreden in New Jersey, doe je dat best zonder kogelwerend pantser.

Finland

Snelheidsboetes in Finland worden bepaald door het inkomen van de overtreder. Ben je dus rijk genoeg om jezelf de Mercedes Benz van Rowan Atkinson aan te schaffen en bega je daarmee een snelheidsovertreding in Finland, dan is de kans groot dat je boete duizenden euro’s duurder is dan die van iemand die het met een occasiewagen moet stellen. Een van de bazen van het bekende merk Nokia kreeg ooit een boete van 116.000 euro omdat hij met zijn Harley Davidson 75 km/u reed in een zone 50.

Missouri, VS

In Missouri staat gele margarine op de lijst met verboden producten. Deze verouderde wet uit de 19de eeuw werd om de een of andere reden nooit geschrapt uit het wetboek. Hoe de regel er in de eerste plaats in werd opgenomen, weet eigenlijk ook niemand. Vermoedelijk had het iets te maken met de bescherming van lokale boeren die boter maakten. Desondanks kan je in Missouri vandaag de dag nog steeds een half jaar in de cel belanden voor het bezit van gele margarine.

Verenigd Koninkrijk

Met alle ophef rond de Brexit wordt het voor sommige Britse politici misschien moeilijk om de volgende regel in acht te houden, maar in het VK is het verboden om te sterven in de Houses of Parliament. Deze wet bestaat omdat iedereen die in het koninklijke Palace of Westminster sterft, recht heeft op een staatsbegrafenis. De regel wordt zo strikt in acht genomen, dat politici die iets te rood aanlopen, uit het gebouw geëscorteerd worden. Wil je zelf uiterst waardig ter aarde gelegd worden, kan je proberen je laatste adem uit te blazen binnen de muren van het Britse parlement.

Singapore

In de Republiek Singapore in Zuidoost-Azië is het ten strengste verboden kauwgom te kauwen in het openbaar. Het ‘snoepgoed’ wordt er alleen verkocht in apotheken en is enkel bestemd voor persoonlijk gebruik binnen de muren van je eigen huis. Of voor therapeutisch gebruik. Wat ze daar ook mee mogen bedoelen. Het kauwgomverbod kwam er nadat de autoriteiten van Singapore de ophoping van kauwgomresten in metrostations en op de weg bijvoorbeeld begonnen op te merken.

Frankrijk

Bij onze zuiderburen kan je legaal in het huwelijk treden met de doden. Tenminste, zolang je maar met hem of haar verloofd was voor het tijdstip van overlijden. We kunnen ons die ceremonie maar moeilijk voorstellen.

Dubai

In Dubai is het illegaal om in het openbaar te kussen. In alle Verenigde Arabische Emiraten is elk publiek vertoon van affectie zelfs onwettig. Er zijn genoeg koppeltjes uit Europa en Noord-Amerika die er een maand in de cel doorbrachten omdat ze elkaars hand vasthielden bij een bezoekje aan de lokale markt. Ook dansen in het openbaar is er eigenlijk bij wet verboden. Een gewaarschuwd koppel is er… vier waard?

Rusland

In Moskou is het rijden met een vuile auto strafbaar. Hoe vuil je wagen precies moet zijn voordat je een proces aan je been krijgt, is echter niet duidelijk. Maar als de nummerplaat of de chauffeur van de wagen onvoldoende zichtbaar zijn, loop je kans op een boete.

Japan

Sinds 2009 is het in Japan verboden om dik te zijn. In de wet staat geschreven dat mannen boven de 40 jaar oud een maximale tailleomtrek mogen hebben van ongeveer 84 cm. Vrouwen boven de veertig mogen een maximale tailleomtrek hebben van 89 cm. We veronderstellen dat sumoworstelaars een uitzondering krijgen. Maar let dus best op met de sushi en de sake.

Tibet

De Chinese overheid vaardigde in 2007 een wet uit die het Tibetaanse monniken verbiedt te reïncarneren zonder toestemming. Best even een aanvraag indienen dus, wil je in een volgend leven terugkomen. Doe je dat niet en reïncarneer je toch… Nee, we hebben echt geen flauw idee hoe de Chinese politie je daarvoor kan vervolgen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur