De tien vuilste stranden ter wereld (video)

562

Uit een recent onderzoek van de milieuorganisatie WWF blijkt dat in minder dan vijftig jaar het aantal soorten gewervelde dieren op aarde gehalveerd is.

Tijdens de vorige grote uitstervingsgolf moesten de dinosauriërs eraan geloven. Vandaag is dit het geval voor vele zoogdieren, insecten en planten. Habitatverlies en overexploitatie  zijn de grote oorzaken, maar ook vervuiling speelt een belangrijke rol.

Als we we niks doen, zullen de oceanen tegen 2025 een ton plastic afval bevatten voor elke drie ton vis. Elke minuut van de dag wordt het equivalent van een grote vuilniskar plastic in de oceaan gedumpt. Je zou haast beginnen te vrezen dat deze prehistorische computer gelijk had en dat we zelf ons eigen graf aan het graven zijn.

Gelukkig biedt de jongere generatie nog hoop. Zo werd zes jaar geleden een grote ‘plastiekvanger’ bedacht door de toen achttienjarige Nederlander Boyan SlatDe installatie bestaat uit twee lange drijvende armen die in de vorm van een ‘V’ op strategische plekken in zee worden geplaatst en al het drijvend plastic verzamelen in grote drijvende netten.

Er is echter nog heel wat werk aan de winkel: kijk maar even mee.

Kamilo Beach, Hawaii, Verenigde Staten

Als we aan Hawaii denken, beelden we meteen exotische en parelwitte stranden in. Misschien was dit zo in het verleden, maar vandaag zien de stranden er minder idyllisch uit. Zo spoelt op Kamilo Beach  verschrikkelijk veel afval aan en de kustlijn daar wordt als één van de meest smerige ter wereld beschouwd. Slechte bereikbaarheid bemoeilijkt eventuele opruimwerkzaamheden.

Wetenschappers verbonden aan de Canadese universiteit van Western Ontario, ontdekten nu dat het vele plastic en afval in combinatie met vulkanisch gesteente, schelpen, koraal en zand zorgt voor het ontstaan van een nieuw soort gesteente, dat ze ‘plastiglomerate’ noemen.

Guanabara Bay Beach, Rio de Janeiro, Brazilië

Net voor de Olympische Spelen van 2016 werd het water van Ipanema Beach, één van de belangrijkste toeristisch trekpleisters, onderzocht. De aanwezigheid van adenovirus, enterovirus, rotavirus en coliformbacteriën die aanwezig zijn in uitwerpselen werd in de waterstalen teruggevonden. Mensen die drie koffielepels van het water zouden binnenkrijgen, lopen 99 procent kans om een virus op te lopen.

Het probleem zit hem vooral in het afvoerwater dat via tientallen rivieren naar de oceaan stroomt. Volgens een schatting van de lokale overheid zou slechts de helft van dat water behandeld zijn.

El Gringo Beach, Bajos de Haina, Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek staat bekend voor zijn tropische stranden, paradijselijke natuur en heerlijke Caraïbische feesten. Met dit in het achterhoofd schrik je toch een beetje als je er daadwerkelijk arriveert. De echte Dominicaanse Republiek is immers heel wat minder paradijselijk. Er heerst heel wat armoede en grote delen van het land zijn nogal vervuild.

De industrie, elektriciteitscentrales en de olieraffinaderij stoten er gezamenlijk elk jaar 9,8 ton formaldehyde, 1,2 ton lood, 416 ton ammonium en 18,5 ton zwavelzuur uit. Deze fabrieken dumpen al hun afval in de rivieren en zee.

De kust van de Dominicaanse Republiek is dan ook niets meer geworden dan een vieze brij van plastic en ander afval, die het open water haast onherkenbaar maakt.

Henderson Island, Pitcairn Island Group, Britse overzeese gebieden

Er komt geen mens op het kleine stipje land in de Stille Oceaan en toch ligt Henderson Island vol plastic, 17,6 ton om precies te zijn. De conclusie: zelfs de meest afgelegen gebieden op aarde zijn vervuild. In Henderson zie je precies wat vijftig jaar consumptiemaatschappij kan doen, zelfs op een onbewoond eiland.

Stukjes plastic kunnen enorme afstanden over de oceanen afleggen door de sterke stromingen. Wanneer een kustlijn het pad van een stroom onderbreekt, spoelt de rommel daar vanzelf aan. Door de straling van de zon worden de materialen broos en breken ze af wanneer ze tegen stenen botsen.

Juhu Beach, Mumbai, India

Een tijdje terug brachten we nog het verhaal over de Vlaamse Virginie Vlaminck met als levensmissie het opkuisen van de Indische stranden.  Hopelijk volgen vele plaatselijke bewoners, want het is hard nodig. Zo vind je er al 50.000 kilo afval terug op een stukje strand van slechts 2,5 kilometer lang.

Sommige stranden zijn ernstiger vervuild dan andere. Tussen november 2017 en mei 2018 werden negen stranden van Mumbai geïnspecteerd, en daaruit bleek dat Juhu het ergst is vervuild. De zee is er zo erg aan toe dat zwemmen onmogelijk is. Maar als je de kleur van het water ziet, heb je toch al geen zin meer.

Intensieve visserij, de scheepvaart, het toegenomen toerisme en de algemene consumptiemaatschappij hebben ertoe geleid dat het geplande afvalbeheer niet kon volgen. Slecht afvalbeleid heeft uiteindelijk tot de gigantische plasticvervuiling geleid.

Kuta Beach, Bali, Indonesië

De recensies op Tripadvisor over dit strand liegen er niet om.  De droomstranden op Bali zijn getransformeerd in een zee van plastic afval. Palmbomen, rieten parasols, azuurblauw water en parelwitte stranden hebben moeten wijken voor vuiligheid van het ergste soort.

De regering wil er alles aan doen om de toeristische trekpleisters en surfparadijzen van hun ondergang te redden, maar vooralsnog zonder succes. Dagelijks rapen liefst 700 mannen en vrouwen zo’n honderd ton plastic van de stranden. De volgende ochtend ligt het er echter gewoon terug bomvol…

Het vuil beschadigt niet alleen het ecosysteem, maar ook de reputatie van Bali. s’ Werelds vierde meest bevolkte land met ongeveer 255 miljoen inwoners, is dan ook ’s werelds op één na grootste producent van zwerfvuil. 

Serendipity Beach, Sihanoukville, Cambodja

Sihanoukville is een havenstad in het zuidwesten van Cambodja. Reizigers pakken er de boot op weg naar het koraal. De stranden van het schiereiland zijn minder toeristisch dan de bekende badplaatsen in buurland Thailand. Jammer genoeg is het strand ontzettend vies. Je ligt en zwemt er tussen plastic afval.

Cheung Sha Beach, Lantau Island, Hong Kong

Wordt gekwalificeerd als één van de beste stranden in Hong Kong, ik was meer dan teleurgesteld door het strand. Ik heb nog nooit zo’n vervuild strand gezien. Ongelooflijk dat mensen hun kleine kinderen in het water laten spelen… ga niet!” aldus een teleurgestelde toerist online.

In 2017 vond een aanvaring plaats tussen twee schepen ten zuiden van Hong Kong. De Global Apollon’vervoerde 9.000 ton ruwe palmolie en een aanzienlijke hoeveelheid daarvan lekte in zee, om vervolgens op de stranden van Hong Kong aan te spoelen.

De palmolie zelf is niet gevaarlijk voor mensen. Het probleem wordt gevormd door de bacteriën die erop gedijen. De palmolie heeft een smeltpunt van 35°C, zodat het in het zeewater hard blijft. Het vervuilt het zeemilieu en bedreigt op die manier het zeeleven van Hong Kong.

Staithes Beach, North Yorkshire, Engeland

Dit Noordzeestrand in Yorkshire is berucht omdat het niet voldoet aan de Europese normen voor waterkwaliteit. Het is een van de meest vervuilde stranden van het continent, wat te wijten is aan overvloeiend rioolwater.

Parlee Beach, New Brunswick, Canada

In Canada alleen al is een miljard ton plastic weggegooid sinds de jaren vijftig. Het strand in New Brunswick haalde onlangs het nieuws toen een kreeft met de afdruk van het Pepsi-logo op één van zijn scharen werd opgevist.

“Het is verontrustend dat de plek waar de kreeft leefde zo vervuild is tot diep onder water”, verklaarde Matthew Abbott, een marine-expert van New Brunswick. 

Rotilla Beach, Cuba

Cuba wordt omringd door zee en het risico op olievervuiling is hier groot. Olietankers vervoeren dagelijks zo’n vijf miljoen vaten olie door de Caribische Zee. Het Caribische gebied behoort tot de meest drukbevaren regio’s in de wereld. Gemiddeld passeren er jaarlijks 50.000 schepen. Volgens het VN-Milieuprogramma vormt vervuiling door olietankers en cruiseschepen één van de grootste milieubedreigingen voor de Caribische landen. 

REACTIES