De waarheid achter dieetpillen en voedingssupplementen

368

Bestaat er nu echt zoiets als een wondermiddel tegen die overtollige kilo’s?

Voedingstherapeute Ellie Isom van de biologische voedingswinkel Biocare lichtte het doek over de dieetpillen en de wonderkuren die onmiddellijk resultaat beloven. “Alle supplementen die gewichtsverlies promoten zonder bijkomende factoren te adresseren, kan je best vermijden. Maar sommige natuurlijke bestanddelen kunnen wel helpen”, geeft ze mee.

Vet blokkers

De heilige graal onder de dieetpillen zijn de vet blokkers, die ervoor zorgen dat het lichaam de vetten uit voeding niet meer absorbeert. Ellie Isom meent echter dat deze pilletjes onaangename bijwerkingen kunnen hebben, zoals diarree. Je past hier dus best mee op.

“Vet is belangrijk voor het lichaam, en zeker de essentiële vetten, zoals omega 3 en omega 6. Deze vetzuren worden door het lichaam gebruikt om bijvoorbeeld hormonen en ontstekingsremmende moleculen aan te maken, het lichaam te hydrateren en onze cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen. Alle vetten uit je voeding of je lichaam weren, kan dus schadelijk zijn voor je gezondheid.”

Groene thee-extract

Dit supplement werkt dan weer wel echt. Groene thee heeft enorm veel voordelen voor de gezondheid en gewichtsverlies is daar één van. Bij een placebo-onderzoek werden 50 vrouwen met overgewicht in twee groepen verdeeld. Groep A kreeg dieetpillen toegediend die 125 mg groene thee bevatten en groep B moest placebo’s slikken. Deze pillen moesten twee keer tijdens de lunch en twee keer tijdens het avondmaal ingenomen worden.

Het onderzoek toonde aan dat de vrouwen die acht weken lang de supplementen met groene thee innamen, gewicht verloren en bijgevolg ook een gezonder BMI kregen. Deze pilletjes met groene thee-extract kan je erg goedkoop verkrijgen in supermarkten en drogisterijen.

Groene koffie-extract

Het lijkt nogal een giftig goedje, groene koffie, maar je hoeft niet bang te zijn. Koffiebonen hebben van nature een grijsgroene kleur, die bij het branden verloren gaat. Voor groene koffie-extract wordt de stof chlorogeenzuur, of Svetol, uit de groene bonen geëxtraheerd. Ook deze stof gaat verloren na het branden van de koffiebonen.

Hoewel er volgens Isom onderzoek bestaat dat gewichtsverlies aantoont bij het nemen van deze extracten, zouden de tests voornamelijk op dieren uitgevoerd zijn. Je kan het dus maar beter op groene thee-extract houden als je resultaten wilt zien.

Frambozen ketonen

Raspberry ketones zouden vetten in je lichaam efficiënter afbreken, waardoor je sneller vet verbrandt. Ook zouden ze de productie van het hormoon adiponectin, dat je metabolisme mee reguleert, een boost geven.

Ellie Isom meent echter dat er nog onvoldoende onderzoek is gebeurd naar de werking van dit supplement en zegt dat het daarom ook over het algemeen niet wordt aangeraden door diëtisten en voedingsexperten.

Geconjugeerd linolzuur

Geconjugeerd linolzuur (ook wel CLA genoemd) is vetzuur dat teruggevonden wordt in vlees en zuivelproducten. Aan deze vetzuren worden gunstige effecten toegeschreven op de gezondheid. Zo zouden ze ervoor zorgen dat je energie gehaald wordt uit vetverbranding, wat je spiermassa ten goede komt. Vaak wordt het gebruikt in combinatie met chroom, wat de bloedsuikerspiegel op peil houdt om zo het hongergevoel tegen te gaan.

Hoewel verschillende studies aantonen dat CLA wel degelijk een positief effect heeft op je lichaamsgewicht, kan het nemen van CLA ook gevaarlijk zijn volgens Isom. “We weten nog niet zeker hoe CLA werkt en sommige tests hebben aangetoond dat de vetzuren ook ontstekingen teweegbrengen bij mensen met overgewicht. Dit supplement gebruik je dus best met de nodige omzichtigheid.”

Garcinia cambogia

Dit is een fruitsoort die in Indonesië teruggevonden wordt en vaak in voedingssupplementen gebruikt wordt omdat het vet zou opvangen. En er is goed nieuws: er zijn veel studies die de positieve werking hiervan aantonen.

Het fruit bevat immers hydroxycitroenzuur, wat het lichaam helpt vetten te verwerken. Verder zou het verzadigingssignalen uitsturen, waardoor we dus langer rondlopen met een vol gevoel.

Maar dieetpillen of voedingssupplementen mogen natuurlijk niet je enige aanspreekpunt zijn als je gewicht wilt verliezen. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn en blijven de belangrijkste redmiddelen als je van die paar extra kilo’s af wilt. Ook voldoende slapen speelt een grote rol bij gewichtsverlies. Wanneer je op een gewichtsplateau beland bent, kunnen supplementen helpen. Maar het is geen snelle noch een langdurige oplossing. Raadpleeg best je arts even om te bespreken welke supplementen er het best bij je passen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur