Deze 10 filmsterren schitterden in ‘natuurfilms’ voordat ze bekend werden (video’s)

990

De weg naar roem en rijkdom is vaak ongeplaveid, ligt vol hindernissen en is niet bepaald rechtlijnig. Maar dat alles overkom je graag wanneer er brood op de planken moet komen. En je een grote droom hebt.

Niet alle Hollywoodsterren kregen meteen een rol te pakken in een grote blockbuster. Als we er even over nadenken, zijn dat er zelfs bitter weinig. Veel acteurs en actrices moesten het voordat ze bekend werden met veel minder glamoureuze rolletjes stellen. En sommigen begonnen hun carrière zelfs in een heel andere filmindustrie.

Cameron Diaz

De nu 46-jarige Californische blondine heeft meer dan vijftien filmprijzen in haar kast staan, waaronder twee Teen Choice Awards, twee Nickelodeon Kid’s Choice Awards, de American Comedy Award en een ster op de Hollywood Walk of Fame. Voordat ze met haar eerste filmrol in The Mask als actrice doorbrak in 1994, werkte ze als model voor het modellenbureau Elite, waar ze tekende toen ze vijftien jaar was.

Maar in 1992, toen Diaz negentien jaar oud was, stond ze voor de eerste en laatste keer op de set van een heel ander soort film. Met weinig om het bevallige lichaam en een zweepje in de hand ging ze een vastgebonden, ontblootte man te lijf. In 2003 probeerde een fotograaf die aanwezig was op de set de ondertussen wereldwijd bekende en steenrijke Cameron Diaz af te persen met beeldmateriaal van die dag. Drie jaar later won Diaz de zaak tegen de fotograaf, die meteen de cel in vloog, en kregen de foto’s een exploitatieverbod. Maar mits wat gegoochel met googel is er nog steeds bewijs te vinden van Diaz’ allereerste acteerwerk.

Jackie Chan

De meest succesvolle Chinese acteur aller tijden studeerde twee jaar lang aan de Chinese academie voor dramatiek voordat hij als stuntman aan de slag ging voor grote filmstudio’s. In 1978 brak hij door met de kungfu-film Snake in the Eagle’s Shadow en niet veel later werd er een volledig filmgenre aan hem geweid: de komische kungfu-film.

Op 8 februari 1975 kwam echter de zinnenprikkelende Hongkongse film All in the Family uit. Hierin vertolkt Chan de rol van een transporteur van een riksja. Hoewel het zowat een uur duurt voordat hij in beeld komt, laat de acteur niets aan de verbeelding over. Chan ontkent zijn rol in de film niet. Ironisch genoeg is dit de enige prent in zijn repertoire waarin hij geen enkele stunt uithaalt. Of toch niet zoals we die van hem kennen.

Matt LeBlanc

Tien jaar lang vertolkte Matt LeBlanc de rol van Joey Tribbiani in de wereldwijd populaire televisiereeks Friends. De vermaarde vrouwenversierder wist menig hart te veroveren, zowel op als naast het witte doek. Na afloop van de serie verscheen hij in een paar langspeelfilms, waaronder Lost in Space en Charlie’s Angels, en momenteel vervolledigt hij het presentatorentrio van het Britse Top Gear.

Twee jaar voor de lancering van Friends in september 1994 had LeBlanc echter een gastrol te pakken in een televisieshow die beschouwd zou kunnen worden als de voorloper van Fifty Shades of Grey. In twee afleveringen van de Red Shoe Diaries verschijnt LeBlanc in vol ornaat om de fantasieën van de hoofdrolspeelster te verwezenlijken. Hoewel iedereen Matt LeBlanc altijd als Joey zal blijven zien, staat hij bij sommigen in het geheugen gegrift als de fietskoerier met een speciale levering voor mevrouw.

Arnold Schwarzenegger

De allereerste film waarin Schwarzenegger meespeelde, toen nog onder de naam Arnold Strong, is de avonturenfilm Hercules in New York uit 1970. Pas twaalf jaar later, in 1982, brak hij door als Conan in Conan the Barbarian. De man van de beresterke oneliners was op zijn 22ste echter reeds miljonair wegens zijn aandeel in een stratenmakersbedrijf en een postorderbedrijf voor bodybuildersbenodigdheden. In 2003 en in 2006 werd Arnold I’ll Be Back Schwarzenegger zelfs verkozen tot gouverneur van de staat Californië. 

Reeds in de jaren ’70 stond Schwarzenegger bekend om zijn gespierde lichaam en had hij twee boeken over krachttraining gepubliceerd. Kort na de publicatie van zijn tweede boek in 1977 poseerde de Oostenrijkse bodybuilder volledig naakt voor een reeks expliciete foto’s voor het homoseksuele tijdschrift After Dark. Het nummer heette Musclebound for Glory en toonde Schwarzenegger rollend met zijn spieren op het strand van Californië. De nu 72-jarige Arnie heeft spijt van zijn deelname aan die fotoshoot en beweert dat hij enkel meedeed “voor de kunst”.

Helen Mirren

De nu 74-jarige Helen Mirren begon haar acteercarrière bij het National Youth Theatre (NYT) in Londen. Op haar twintigste mocht ze de rol van Cleopatra vertolken in de NYT-productie Antionus and Cleopatra. Niet veel later werd ze gecast als de politie-inspecteur Jane Tennison in de serie Prime Suspect, waarvoor ze drie jaar op rij de BAFTA Award voor beste actrice mocht opstrijken. Later in haar carrière ontving ze ook nog een Emmy Award en een Golden Globe voor haar prestaties op het witte doek.

In 1979 mocht Helen Mirren echter opnieuw een koningin uit de Oudheid verpersoonlijken, deze keer niet op de planken maar wel op het witte doek. In de historische exploitatiefilm Caligula van regisseur Tinto Brass vertolkte Mirren de rol van Milonia Caesonia, een Romeinse keizerin en notoir courtisane. Hoewel haar expliciete scènes gesimuleerd werden, huppelde Mirren toch het grootste deel van haar schermtijd onbeschaamd in haar evakostuum rond. Mirren zei tijdens de promotie van de film het volgende: “It has an irresistible mix of art and genitals in it.”  En dat is een mooie samenvatting van de prent.

Kim Kardashian

Hoewel Kim Kardashians acteerprestaties in bijvoorbeeld de parodie Disaster Movie en de dramafilm Temptation: Confessions of a Marriage Counselor niet bekroond werden, tenzij je een Razzie voor slechtste vrouwelijke bijrol meetelt, is Kim zonder twijfel een van de grootste televisiepersoonlijkheden ter wereld. Sinds 2007 wordt zij niet alleen gevolgd door een cameraploeg voor de realityreeks Keeping Up with the Kardashians, maar ook door miljoenen fans.

In 2003 werd ze nog niet door anderen op beeld vastgelegd en besloot ze dan maar het heft in eigen handen te nemen. Of toch dat van haar toenmalige vriend hiphopper Ray J. Het filmpje glipte in 2007 het wereldwijde web op en volgens geruchten sloten de Kardashians daarop een miljoenendeal met productiemaatschappij Vivid Entertainment. En zo ging Kim Kardashian haar bestie Paris Hilton achterna. Wie trouwens nieuwsgierig is, kan het filmpje nog altijd terugvinden op het internet. Vivid Entertainment zou hiervan nu zelfs een VR-versie gemaakt hebben.

Sibel Kekilli

Deze 38-jarige brunette ken je waarschijnlijk beter als het personage Shae uit Game of Thrones. Voordat Kekilli echter de grote liefde van Tyrion Lannister mocht spelen in deze populaire reeks die nu bijna op zijn einde loopt, sleepte de actrice uit Duitsland al heel wat prijzen in de wacht. In 2004 brak Sibel Kekilli in Duitsland door met een hoofdrol in de film Gegen die Wand. Daarvoor kreeg ze meteen twee grote Duitse awards:  de Deutscher Filmpreis en een Bambi voor beste actrice. Verder won ze in 2006 de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Antalya en in 2010 volgde een tweede Deutscher Filmpreis als beste actrice voor haar rol in Die Fremde.

In 2004, niet lang na het uitkomen van Gegen die Wand, bevond Sibel Kekilli zich opeens in het oog van een Duitse mediakrieg toen het sensatieblad Bild haar vroegere carrière aan het licht bracht. Tussen 2001 en 2002 schitterde ze immers als vaste waarde in een Duitse volwassenenreeks die net iets verder ging dan haar pikantere opvoeringen in Game of Thrones. Sibels ouders waren hier zodanig door geschokt, dat ze hun dochter onteigenden.

Sibel Kekilli is echter niet de enige actrice van Game of Thrones met een verleden in de gewaagdere filmindustrie. Ook Samantha Bentley, Jessica Jensen, Aeryn Walker, Maisie Dee en Sahara Knite delen haar achtergrond.

Kevin Costner

Na enkele kleinere bijrollen in een tiental films begin jaren ’80 en een paar verschijningen in televisiespotjes, brak Kevin Costner in 1987 door met zijn rol als  Eliot Ness in The Untouchables. Costner was vertrokken en bouwde een carrière uit in Hollywood van meer dan dertig jaar, waarin hij talloze beeldjes wist te verzamelen. In zijn prijzenkamer prijken onder meer twee Acadamy Awards en drie Golden Globe Awards. De zes Golden Raspberry Awards voor slechtste acteur, slechtste regisseur, slechtste film en slechtste sequel zal hij misschien in zijn kelder opgeborgen hebben.

In 1974 werkte de toen 19 jaar oude Costner echter mee aan de pikante langspeelfilm Sizzle Beach, U.S.A, waarin hij een onfortuinlijke rijke jongen speelde die zichzelf plots omringd zag door ontkleedde vrouwen op het strand van Malibu. De prent zit vol met expliciete beelden en pikante scènes en werd pas in 1981 uitgebracht. Toen bleek dat Kevin Costner in Hollywood een naam voor zichzelf had gemaakt, besloot de regisseur van de film van de kans gebruik te maken om zijn creatie te herlanceren onder de naam Malibu Hot Summer. Ook dit plaatje is nog steeds online terug te vinden.

 

Sylvester Stallone

Stallones carrière in Hollywood begon al in 1971 met de prent Bananas van Woody Allen. Drie jaar later schreef Sylvester Stallone het script voor Rocky, dat nog eens twee jaar later verfilmd werd door regisseur John Guilbert Avildsen. Ere wie ere toekomt, dacht deze laatste, en hij liet Stallone de hoofdrol vertolken. Een goede zet, zo bleek, want het leverde de film zo’n tien Oscarnominaties op, waarvan er twee naar Sylvester Stallone en drie naar de film zelf gingen. Stallone was gelanceerd. Er volgden nog een aantal vervolgen op Rocky en in de jaren ’80 werd Stallone het welbekende gezicht van John Rambo.

Hoewel Sylvester Stallone maar liefst elf Golden Raspberry Awards toegereikt kreeg, voor onder meer slechtste acteur van het decennium in 1990 en slechtste acteur van de eeuw in 2000, heeft hij er ook een paar minder gênante aan zijn collectie kunnen toevoegen, zoals in 2015 nog een Golden Globe.

De ondertussen wereldbekende acteur kende in zijn jeugdjaren nochtans veel tegenslagen. In 1969, Stallone was toen 24 jaar oud, leefde hij in een bushokje in New York City. Hij nam elke job aan die hem aangeboden werd, waaronder het uitkuisen van de dierenkooien in de zoo. Het is rond die tijd dat Stallone opeens een rol aangeboden kreeg in de film The Party at Kitty and Stud’s. De titel zegt genoeg over de aard ervan. Sylvester Stallone verklaarde later dat hij het script, dat climaxte met een groepsfestijn, maar niets vond, maar dat hij het zich niet kon veroorloven om een job te weigeren. Hij kreeg er een armzalige 200 dollar voor uitbetaald.

De film flopte in 1970 en werd, nadat Stallone een succesvol acteur geworden was, onder de titel Italian Stallion, Stallones nickname in die tijd, opnieuw gelanceerd. 

Marilyn Monroe

Voordat de iconische foto van Marilyn Monroe in een opwaaiende witte jurk de wereld rond ging en haar relatie met de president van de Verenigde Staten het nieuwste schandaal werd, probeerde Monroe het te maken in de filmindustrie. Vanaf 1947 bouwde ze de reputatie op van dom blondje in komische films als The Shocking Miss Pilgrim enScudda Hoo! Scudda Hay! Haar allereerste grote rol kreeg ze in 1953 te pakken. Ze schitterde als Pola Debevoise in de filmkomedie How to Marry a Millionaire, die ging lopen met de Oscar voor beste kostuums en een BAFTA voor beste film. Daarna volgden successen met Gentlemen Prefer Blondes, waarin ze naast Jane Russell speelde, en met The Seven Year Itch. 

Begin 1947 werkte Marilyn Monroe echter nog onder haar eigen naam, Norma Jeane Baker, als model. In die tijd kreeg ze een contract aangeboden voor een topless fotoshoot, waarvoor ze een dikke smak geld kreeg. Deze foto’s werden gebruikt voor een stomende kalender en doken zes jaar na haar grote doorbraak als actrice opnieuw op. In december 1953 verkreeg Hugh Hefner de rechten op de beelden en maakte hij van Marilyn Monroe Playboys allereerste Sweetheart of the Month, of zoals wij ze nu kennen, Playmate of the Month.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur