Deze auto gaat na 53 jaar eindelijk in productie (foto’s)

3.517

Al gaat het wel om een zeer beperkt aantal exemplaren.

De in 2012 overleden Carroll Shelby was een Texaanse autocoureur die het aan de stok kreeg met de arrogante Commandatore van Ferrari. “Die waant zich onoverwinnelijk? Ik zal een auto ontwerpen die de vloer veegt met alle Ferrari’s”, zo dacht Shelby.

Zijn idee was even eenvoudig als briljant: steek een dikke, Amerikaanse V8 in een lichte, Europese auto. Voor die dikke V8 klopte Shelby aan bij Ford, het lichte chassis sleepte hij buiten bij AC Ace. Wat later was de monsterlijke roadster, de Shelby AC Cobra, een feit.

Maar eigenlijk was Carroll Shelby van plan om op de 24 uur van Le Mans in 1964 met iets anders te starten: de Shelby Cobra Daytona Coupe 427. Helaas geraakte die auto tijdens het transport heel erg beschadigd.

Nu, 53 jaar later, zullen er alsnog zes Daytona’s gebouwd worden volgens het aloude recept. Dat wil zeggen: een dikke V8 met zeven liter longinhoud, die 550pk richting de dikke achterwielen katapulteert. Dat is heel wat, vooral als u meerekent dat de auto net geen duizend kilogram weegt.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur