Deze boeven leken zo onschuldig dat ze er bijna mee weg kwamen (foto’s)

772

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Sommige mensen zouden nog geen vlieg kwaad doen, maar als ze naast je komen zitten op de tram, schuif je toch liefst zo ver mogelijk bij hen vandaan. Je weet immers nooit, met die borstelige wenkbrauwen en die scheve neus. Hoewel deze stakkers hun uiterlijk niet mee hebben, zou je zonder nadenken naast de volgende misdadigers plaatsnemen en hen zelfs je telefoon laten gebruiken.

De minderjarige kunstdief

Danny Ocean zou hem zo aan zijn team van meesterdieven toevoegen. Laurence McCall was zestien jaar oud toen hij in 1977 spijbelde van school om zijn eerste kunstroof te plegen. Daarvoor bleek hij echter geen briljant plan, meesterlijke vermomming of de modernste technologie nodig te hebben. McCall wandelde gewoon het museum van Philadelphia binnen, plukte een schilderij van de muur en liet het langs het raam naar beneden zakken. Vervolgens verpatste hij het voor zo’n 300 dollar.

De tiener stal op dezelfde wijze nog 22 andere schilderijen, die hij onder de hamer liet gaan bij het internationale veilinghuis Sotheby’s. McCall werd stinkend rijk en kocht met zijn centjes een luxueus appartement, een Triple Black Oldsmobile Regency en een heleboel juwelen. De politie kwam de jonge boef pas op het spoor na een schietpartij in zijn wijk, waarna ze zich vragen begonnen te stellen bij de kostbare kunstwerken die bij McCall aan de muren hingen. Ze konden echter niet bewijzen dat McCall de schilderijen gestolen had, maar beschuldigden hem van mailfraude en het transporteren van gestolen goederen over de staatsgrenzen heen. In totaal vonden ze bij de jongen 300.000 dollar aan gestolen kunstwerken terug.

De cocaïne coach

Deze man is de Walter White van het baseball. In 2010 werd de assistent-coach van de Regis Rangers, een universiteitsteam honkbal, opgepakt omdat hij deel bleek uit te maken van een grote cocaïnebende. De man zou cocaïne getransporteerd hebben van een durgskartel in El Paso, Texas, naar Denver, Colorado. De drugs verstopte hij in geheime compartimenten in auto’s en vrachtwagens, waarna straatbendes zoals de North Side Maffia deze distribueerden.

De coach werd betrapt op het vervoeren van 27 kilo cocaïne tijdens een verkeerscontrole. In totaal vond de DEA 53 kilo cocaïne, 16 kilo marihuana en meer dan 650.000 dollar in cash terug.

De blinde fraudeur

Gary Foster was een gescheiden vader van twee, die op een periode van zeven jaar opeens steenrijk werd. Zo bezat hij tegen 2010 verschillende chique villa’s, luxeappartementen, een BMW Reeks Gran Turismo en een Maserati, waarmee hij zich liet rondrijden door zijn chauffeur. De voornaamste reden waarom Foster niet zelf achter het stuur van deze klassebakken kroop, was dat hij blind was.

Foster werkte ook als boekhouder voor een internationale bankgroep. Daarvan bracht hij 19,5 miljoen euro over naar zijn eigen bankrekening. Deze transacties verstopte hij achter een paar valse contracten. Een interne audit bracht zijn fraude op het spoor, waarna Foster veroordeeld werd tot acht jaar cel.

De soccer mom pooier

Wanneer ze haar zoon niet langs de zijlijn van het voetbalveld stond aan te moedigen, baatte de Schotse Anna Gristina een luxe prostitutienetwerk uit aan de Upper East Side in New York. Tot haar cliënteel behoorden rijke zakenmannen uit de financiële, sport- en politieke wereld en tot haar meisjes voormalige Playmates.

Terwijl Anna Gristina haar vier kinderen opvoedde en onschuldige varkentjes behoedde van misbruik op boerderijen, verdiende ze met haar bijbaantje van vijftien jaar miljoenen. In 2011 werd ze opgepakt, maar aangezien de brave huismoeder verder geen strafblad had, moest ze maar vier maanden brommen. Daarna verscheen ze in het Amerikaanse praatprogramma Dr. Phil om haar onschuld te bepleiten.

De misdaadgolf van één puber

Het Engelse Essex leed van 2003 tot 2009 onder een inbrakengolf, goed voor zo’n 1,1 miljoen Britse ponden aan gestolen goederen. Het burgerlijke plekje Chelmsford zag zijn misdaadcijfers zelfs met 500% stijgen. En dat kwam allemaal door de inspanningen van de meest succesvolle inbreker die Groot-Brittannië ooit had gezien: de twaalfjarige Bradley Wernham.

Wernham werd op achttienjarige leeftijd gearresteerd en bekende maar liefst 660 misdaden, waaronder huisinbraken en het stelen van luxewagens. Aangezien Wernham minderjarig was, kreeg hij een avondklok toegewezen en een taakstraf van 150 uur. In november vorig jaar werd Bradley Wernham dood teruggevonden. Hij was 27 jaar oud. Zijn familie beschreef hem als een grapjas met een goed gevoel voor humor. In zijn thuisstad Harlow werd er zelfs een tijdelijke gedenkplaats voor hem opgericht.

De rosse spionne

We hebben het niet over Scarlett Johansson in haar rol van Black Widow, maar wel over de bevallige Russische Anna Chapman, die in de New Yorkse high society infiltreerde als vastgoedmakelaar. Zij en haar vrienden gingen naar de beste feestjes in de meest prestigieuze nachtclubs en tafelden in de hoogst aangeschreven restaurants, terwijl ze bezwarend materiaal verzamelden over Amerikaanse beleidsmakers.

 

In juni 2010 sprak deze levensechte Russische Bondgirl met een FBI-agent, die zich voordeed als een Russische ambtenaar. De spionne en haar handlangers werden daarop teruggestuurd naar hun thuisland, waarna Chapman beroemd werd en een celebrity status verkreeg in de Verenigde Staten. De rosse vonk werkte later nog als model in Rusland en werd uitgeroepen tot één van de 100 meest sexy vrouwen van het land.

De harige autodief

Zuid-Afrika is niet meteen één van de veiligste gebieden ter wereld. Er lopen heel wat louche figuren en gevaarlijke misdadigers rond. Eén van hen, Fred genaamd, is in Kaappunt, het zuidoostelijke punt van het Kaapse Schiereiland, zelfs een legende geworden.

Verschillende toeristen werden er het slachtoffer van georganiseerde auto-inbraken. Fred kon op vijf minuten tijd zelfs in vijf auto’s binnenbreken en deze plunderen, terwijl zijn handlangers de eigenaars ervan afleidden. De televisiepresentator Mark Evans zei dat Fred kon bijten als een leeuw, rennen als een jachtluipaard en zijn troepen leidde als een tirannieke keizer. Fred werd in maart 2011 echter ter dood gebracht met een dodelijke injectie. Zijn autopsierapport toonde aan dat hij maar liefst vijftien keer beschoten was geweest. Ter verduidelijking: Fred was een Zuid-Afrikaanse baviaan.

De koningin van de Grote Oceaan

Sandra Ávila Beltrán is de dochter van María Luisa Beltrán Félix en Alfonso Ávila Quintero. De vrouw werd geboren in Baja California in Mexico en trok de aandacht van de FBI toen ze hen in 2002 om hulp vroeg om haar zoon bij haar terug te brengen. De jongen was namelijk gekidnapt en voor zijn vrijlating werd 5 miljoen dollar gevraagd. De vrouw kreeg haar zoon terug, maar de FBI vroeg zich wel af waarom net zij geviseerd werd door de kidnappers. En voor dat bedrag nog wel.

Bleek dat Sandra Ávila Beltrán de nicht was van Rafael Caro Quintero, de leider van het Guadalajara-kartel. In de jaren ’70 begon de vrouw een belangrijke rol te spelen in het Mexicaanse drugstransport, zelfs nadat twee van haar echtgenoten en haar broer vermoord werden door huurmoordenaars. De media doopten haar La Reina del Pacífico, de koningin van de Grote Oceaan, aangezien zij dertig jaar lang onopgemerkt cocaïne de Verenigde Staten binnen smokkelde op tonijnschepen. Pas in 2007 konden federale agenten Sandra arresteren en werd ze uitgeleverd aan de VS. Daar spendeerde ze tien jaar achter de tralies, maar wel in grote luxe. Sinds 2015 verkeert hare majesteit trouwens weer op vrije voeten.

De potige autovandaal

In 2014 werd een klein stadje in het noorden van Engeland opgeschrikt door autovandalen. De politie wist met de zaak geen raad. Er werd zeker tien keer aangifte gedaan van auto’s met lek gestoken banden. De buurtbewoners investeerden dan maar in een camerasysteem, waarvan de lokale politie honderden uren aan beeldmateriaal bestudeerden.

Tot een agent met een scherpe blik de vandaal op heterdaad betrapte. De schuldige was een tweeënhalf jaar oude bordercollie met de naam Jess, die een paar maanden terug door een wagen aangereden was. Tijdens haar ochtendwandelingen nam ze daarvoor telkens zoete wraak.

De opa-bende

Hoewel de jeugdige Bradley Wernham de meest succesvolle inbreker van Groot-Brittannië was, werd de grootste inbraak van het eiland gepleegd door een bende pensionnés onder leiding van notoir crimineel Brian Reader, die op dat moment 76 jaar oud was.

Na drie jaar uitgebreid plannen, gebruikte Reader op 2 april 2015 zijn seniorenpas om de bus te nemen naar de bank van Hatton Garden in Londen. Reader en zijn team van vijf bejaarden tussen de 60 en de 70 jaar oud, slaagden erin de lift te deactiveren, langs de liftkoker naar beneden te klimmen en door een halve meter beton heen te boren. In de kluis aangekomen, stalen ze juwelen, goud en cash ter waarde van 200 miljoen Britse ponden. Scotland Yard kon de opa’s uiteindelijk opsporen en veroordelen tot lange celstraffen. Hun misdaad werd verschillende keren verfilmd, de laatste keer in 2018 met de misdaadfilm King of Thieves. 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur