Deze break doet de 0 naar 100-sprint in minder dan 3 seconden (foto’s)

2.477

En daarmee is het wellicht meteen de snelste stationwagen ter wereld.

BMW kwam in de jaren tachtig met de M5 op de proppen. Er waren mensen die dat belachelijk vonden: wat had je nu in godsnaam aan een gezinshok waarmee je een sportwagen het snot uit de ogen kunt rijden?

Toch hebben de Duitse ‘grote drie’ inmiddels allemaal zo’n grote powerbak. Audi de RS6 en Mercedes de AMG E63. En voor wie zelfs dat nog niet snel genoeg is, is er tegenwoordig ook de M5 Competition, de Audi RS6 Performance of de Mercedes-AMG E63S.

Voor wie zelfs dat nog niet snel genoeg is, is er nu ook nog dit. Wielenfabrikant Butler Wheels was op zoek naar iets om zichzelf nog wat meer in de kijker te werken. Ze namen een Mercedes-AMG E63S Estate en gooide daar, euh, nogal eigenaardige velgen onder. Maar omdat dit iets is wat eigenlijk elke wielenfabrikant kan, gingen ze nog wat verder.

Ze gingen namelijk ook onder de kap aan de slag. De al dikke V8 kreeg nieuwe turbo’s, een nieuwe luchtinlaat en de ECU werd geherprogrammeerd. Akrapovic-uitlaten – in deze tijden ook een must voor het premium der premium – maken het plaatje compleet.

Het resultaat is redelijk indrukwekkend: 830pk en 1.000 Nm koppel. Hiermee snelt de Benz in minder dan drie seconden van nul naar honderd. De topsnelheid? Die werd niet meegedeeld, maar reken er maar op dat die een eind boven de 300 km/u ligt.

1

Picture 1 of 12

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur