Deze extreem brute sportwagen gaat opnieuw in productie (foto’s)

2.573

Voor wie van écht autorijden houdt.

Ene Trevor Wilkinson richtte in 1947 in het Engelse Blackpool zijn eigen autobedrijfje op. Hij maakte er zijn eigen sportwagens.

In 2007 werd het bedrijfje gekocht door de Rus Nikolai Smolenski. Hij was aanvankelijk van plan om bestaande TVR-modellen om te bouwen tot elektrische auto’s. Nadien veranderde hij van gedachte: hij zou verdorie windmolens gaan maken! Maar Smolenski, die deed uiteindelijk niks. Sinds juni 2008 worden er geen nieuwe TVR’s meer gemaakt. Voor de liefhebbers van het merk is er wel goed nieuws: er wordt momenteel aan een nieuwe TVR Griffith gewerkt.

De gekste auto die TVR ooit bouwde, wat was echter de Sagaris. Een heel apart uiterlijk, een 4-liter grote zes-in-lijn met 400pk onder de kap, slechts een dikke duizend kilo zwaar, achterwielaandrijving en noppes aan elektronische hulpmiddelen: een bloedsnelle wagen voor wie kan – en durft – aan écht autorijden te doen.

Het Spaanse bedrijf Grex Automotive heeft nu de rechten voor de Sagaris overgekocht. Ze gaan vanaf volgend jaar de Sagaris opnieuw produceren. Hij zal zowel als kitcar – een zelfbouwpakket dus – als als afgewerkt product geleverd worden. Alles is volgens het originele TVR-concept: zero veiligheidshulpmiddelen aan boord. Zelfs geen ABS of airbags.

Onder de kap is er voortaan plaats voor het LS3 V8-blok van GM: een motor die standaard 430pk levert maar bijzonder eenvoudig kan opgekieteld worden. Wie de Sagaris als kit koopt, die kan natuurlijk in het vooronder hangen wat-ie wil.

De prijs? Die voor een afgewerkte auto is op aanvraag. Begrijpelijk ook: de auto kan uitgerust worden zoals de klant wenst en de mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Maar die ligt allicht behoorlijk hoog.

Wie zelf aan de slag wil, die kan voor 49.990 euro een volledige kit kopen. Die bevat een chassis, ophanging, de body en toebehoren zoals ramen, rubbers, lichten, benzinetank, koelsysteem, bedrading, wielen en interieur. Je moet dus zelf nog voor een motor en een versnellingsbak zorgen.

1

Picture 1 of 7

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur