Deze ‘gestorven’ beroemdheden zijn misschien nog in leven

1.000

Over Adolf Hitler bestonden theorieën dat hij zijn zelfmoord in scène had gezet en dat hij elders een liederlijk leven leidde. Pas onlangs werd onomstotelijk bewijs geleverd dat hij wel degelijk stierf in zijn bunker. Maar er bestaan nog beroemde mensen waarvan hun dood in twijfel wordt getrokken.

Op 30 april 1945 zat Adolf Hitler, samen met zijn vrouw Eva Braun, verschanst in zijn bunker. Hij besefte dat het niet lang meer zou duren vooraleer de vijand hem te pakken zou krijgen, wat hij niet zag zitten. Hij nam eerst het gif cyanide en joeg zich vervolgens een kogel door de kop. Kwestie van er zeker van te zijn dat hij naar de eeuwige jachtvelden zou trekken.

Er bestonden echter verschillende theorieën, dat hij die aanslag op zichzelf in scène gezet zou gezet hebben om vervolgens te kunnen ontsnappen. Volgens sommigen was hij per duikboot naar Argentinië gevlucht. Straffer nog: hij werd daar meermaals gespot. Al had hij zijn snor wel afgedaan om enigszins onherkenbaar te blijven. Volgens anderen zat hij dan weer in een geheime basis op Antarctica. Pas vorige maand leverden wetenschappers het onomstotelijke bewijs dat Hitler wel degelijk om het leven kwam op 30 april 1945. Zijn schedel, die wordt bewaard in Moskou, werd onderzocht. Er zat een gaatje in, er werden sporen van cyanide teruggevonden en de vorm kwam helemaal overeen met de hersenscan die Hitler een jaar voor zijn dood liet doen.

Maar er zijn nog wereldfiguren wiens dood in twijfel wordt getrokken. Jezus, bijvoorbeeld. Die stierf aan een kruis, maar kwam enkele dagen later nog eens ‘goeiedag’ zeggen om vervolgens voor eeuwig naar zijn vader god te reizen. Maar volgens een andere theorie was Jezus nog springlevend en nam hij een gammel bootje, helemaal tot in Amerika. Daar trouwde hij, kreeg hij kindjes en leefde een doodnormaal leven als familieman. Om helemaal low profile te blijven, toverde hij daar in Amerika vissen noch brood.

Jesse James was een van de grootste slechteriken uit het Wilde Westen. Hij pleegde de ene overval na de andere, waarbij meestal wel dodelijke slachtoffers vielen. Op 3 april 1882 stond Jesse James op een stoel een schilderij af te stoffen, toen hij plots een kogel door zijn achterhoofd kreeg. De schutter van dienst was uitgerekend een nieuw lid van zijn bende, Robert Ford.

In 1948 riep een honderdjarige man plots uit: “Nu heb ik lang genoeg gezwegen, ik ben Jesse James.” De bejaarde zou nog weleens gelijk kunnen gehad hebben ook. Hij had een geklapte long, zwaar verbrande voeten, zeven littekens van kogels en een vingertopje dat ontbrak. Precies zoals Jesse James. Enkele jaren geleden deed men op de man – die inmiddels uiteraard gestorven is – zijn lichaam een DNA-onderzoek, maar dat kon geen uitsluitsel geven.

Anastasia Nikolajevna was een dochter van tsaar Nicolaas II van Rusland. In 1918, ze was toen zeventien, werd ze samen met de rest van haar familie geëxecuteerd door de bolsjewieken. Dat was een fractie van de marxistische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij. Toen gingen er al geruchten rond dat Anastasia Nikolajevna de aanslag had overleefd. Op den duur waren er nogal wat vrouwen die niet alleen Anastasia imiteerden, maar ook nog eens beweerden dat ze de jongste dochter van de tsaar waren. De meeste Russen waren er dan ook van overtuigd dat de jongedame ergens nog zou rondlopen.

Andy Kaufman was een Amerikaanse komiek die op 16 mei 1984 overleed aan de gevolgen van longkanker. Hij was amper 36. Hij had al die tijd verzwegen dat hij ziek was en voor zijn fans kwam het nieuws dan ook als een donderslag bij een azuurblauwe hemel. Heel wat mensen waren ervan overtuigd dat het om een grap ging. Toen enkele vrienden van Kaufman verklaarden dat de komiek al wel langer sprak over het idee om zijn dood in scène te zetten, waren fans er helemaal van overtuigd dat hij nog zou leven.

Jim Morrison zou op 3 juli 1971 in de badkuip van zijn woonst overleden zijn. Zou, want niemand heeft hem daar daadwerkelijk gezien. De officiële doodsoorzaak: een hartaanval. Zijn liefje overhandigde het certificaat van overlijden aan Morrisons platenmaatschappij, waarna het nieuws wereldkundig werd gemaakt. Niemand kan echter bevestigen dat hij het lichaam van de frontman van The Doors daadwerkelijk heeft gezien. Bovendien claimden enkele mensen Jim Morrison nog te hebben gespot op het vliegtuig, terwijl hij eigenlijk al dood was. Het was al bekend dat de zanger zijn leven in de schijnwerpers beu was en liever een rustig leventje wilde leiden. Misschien loopt hij dus nog wel gewoon op onze aardkloot rond. In dat geval zou hij vandaag 75 zijn.

Ook Elvis Presley was dat hele beroemd zijn zo beu als koude brokkenpap, toen hij op 16 augustus 1977 – hij was toen 42 – het leven liet. Zijn levenloze lichaam werd op de vloer van zijn badkamer teruggevonden. Elvis was, ‘dankzij’ zijn druggebruik, niet bijster gezond meer. Toch konden heel wat fans niet geloven dat The King niet meer onder de levenden was. Elvis Presley werd na zijn dood nog meermaals gespot en zelfs gefotografeerd. Al kunnen dat natuurlijk ook wel imitators geweest zijn, want die zijn er tot op vandaag heel wat.

De Amerikaanse rapper Tupac Shakur werd op 7 september 1996 beschoten terwijl hij in de auto zat. De vijfentwintigjarige artiest werd ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, waar een long verwijderd werd. Een week later overleed Tupac. De dader werd tot op heden niet gevat. Tupac had in zijn jonge leven dan ook heel wat vijanden gemaakt.

Genoeg om de rest van zijn leven onder te duiken, zo denken heel wat van zijn fans. Er kwamen na zijn dood maar liefst acht albums uit van de zanger. Volgens zijn platenmaatschappij met stuk voor stuk nummers die hij nog had opgenomen voor zijn dood. Pittig detail: op het eerste album dat na zijn dood uitkwam, staat een nummer dat gaat over iemand die na een schietpartij weer ontwaakt uit de dood.

Tupac – of iemand die heel sterk op hem lijkt – wordt tot op vandaag nog geregeld gespot in Cuba. Als hij nog in leven is, dan wordt hij later deze maand 47.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur