Deze iconische Toyota moet een klein fortuin kosten (foto’s)

3.428

Maar onderhuids is de stoere 4×4 ook niet meer helemaal wat je denkt.

De Toyota Land Cruiser FJ40 (benzine) en BJ40 (diesel) kwamen in 1960 op de markt. Het was het ideale werkpaard: even terreinvaardig als de Land Rovers van die tijd, maar dan veel betrouwbaarder.

Tegenwoordig heeft dit allereerste model van de Land Cruisers nog steeds heel wat fans. Alleen: het rijcomfort van zo’n FJ40 is wel heel erg miniem. Bij FJ Company besloten ze daar wat aan te doen.

Je kan er je oude Land Cruiser binnenbrengen en dan wordt-ie volledig onder handen genomen. De oude, dorstige en weinig krachtige krachtbron maakt dan plaats voor een moderne benzinemotor. De versnellingsbak met vier versnellingen wordt vervangen door een exemplaar met vijf verzetten. Een gloednieuwe ophanging moet voor meer rijcomfort zorgen, de schijf- in de plaats van trommelremmen voor meer remkracht.

Wie met een oude Land Cruiser wil parkeren moet stevige forsballen hebben, maar de exemplaren die bij FJ Company weer buitenrollen doen dat met servostuur. Dankzij airco wordt het nu ook tijdens de heetste zomerdagen heerlijk vertoeven in de FJ40.

Aan die ganse ombouw hangt wel een stevig prijskaartje. 150.000 dollar – zo’n 130.500 euro – om precies te zijn. Daarbij moet je natuurlijk ook nog je eigen FJ40 tellen. Een exemplaar met veel werk aan kost vandaag zo’n 6.000 euro, een vrij fris exemplaar – zoals de beige die op onderstaande foto’s wordt omgebouwd tot een blauwe – brengt tegenwoordig zo’n 15.000 euro op.

1

Picture 1 of 26

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur