Deze kleur geeft uw auto de hoogste restwaarde

2.383

Jazeker: de kleur die u voor uw gloednieuwe vierwieler kiest, heeft een invloed op het geld dat hij na een aantal jaar nog kan opbrengen.

Ondergetekende koos voor zijn laatste auto een knalrode tint en meestal valt-ie goed op tussen de rest. De meeste medeweggebruikers kiezen immers voor wit, zwart of een van de vijftig beschikbare tinten grijs.

Een (zilver)grijze auto heeft wel wat voordelen. U ziet wat minder snel dat die vuil wordt. De meeste mensen kiezen daarnaast ook voor een traditionele kleur omdat die de restwaarde hoger houdt. Maar is dat wel zo?

Wel, bij iseecars nam men maar liefst 2,1 miljoen recente tweedehandsauto’s onder de loep om dat te onderzoeken. Gemiddeld was een auto na drie jaar 33,1 procent van zijn nieuwwaarde kwijt. Er waren wel degelijk kleuren die waardevaster bleken. De meest waardevaste kleur is er eentje die u waarschijnlijk niet had verwacht: geel.

Hier de vijf kleuren die het best uit het onderzoek kwamen, met daarnaast de waardevermindering na drie jaar:

Geel: 27 procent

Oranje: 30,6 procent

Groen: 30,9 procent

Wit: 32,6 procent

Rood: 32,7 procent

De traditionele kleuren zwart en grijs schommelen rond het gemiddelde. De drie kleuren die het snelst afschrijven:

Beige: 36,6 procent

Paars: 36,7 procent

Goudkleur: 37,1 procent

Vooraleer u uw schoonmoeder een kanariegele stadsauto probeert aan te praten nog even dit: volgens de onderzoekers is er een verklaring voor deze ietwat onverwachte uitslag. Het zijn vooral mensen die speciale auto’s (Ferrari, Lamborghini, Porsche, BMW M3/ M4,…) bestellen, die voor een opvallend kleurtje kiezen. Auto’s die sowieso minder snel afschrijven dus.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur