Deze superschurken bestonden echt (foto’s) – deel 1

622

Ze zijn het grote kwaad dat elke held moet bestrijden.

En soms zijn ze zelf de held van het verhaal. En soms hebben ze ook echt bestaan.

The Iceman

The Iceman is een Amerikaanse thriller uit 2012 die het verhaal vertelt van een huurmoordenaar in dienst van de Italiaanse maffia in New Jersey, VS. De film is gebaseerd op het leven van de levensechte Richard Kuklinski.

Kuklinski werd in 1986 opgepakt en kreeg de bijnaam The Iceman omdat hij zijn slachtoffers invroor om hun tijdstip van overlijden te maskeren. De 1,96 meter lange, 120 kilo zware man had op het moment van zijn arrestatie een carrière achter de rug van bijna 40 jaar. Tussen 1948 en 1986 zou hij tussen de 100 en 250 mensen vermoord hebben, op allerlei wijzen. Zo gebruikte hij onder meer pistolen, messen, dolken, kruisbogen, boksbeugels en kaliumcyanide om zijn slachtoffers om zeep te helpen.

Zijn eerste moord beging Kuklinski toen hij 13 of 14 jaar oud was, daarvoor mishandelde en doodde hij katten en honden. Midden jaren ’50 werd hij naar eigen zeggen opgemerkt door de DeCavalcante-familie, die deel uitmaakt van de Cosa Nostra-maffia. Hoewel hij voor hen regelmatig wat klusjes opknapte, legde Kuklinski ook voor zijn eigen plezier mensen om. Hij zou in interviews met politie, journalisten en schrijvers het volgende gezegd hebben: “By now you know what I liked most was the hunt, the challenge of what the thing was. The killing for me was secondary. I got no rise as such out of it… for the most part. But the figuring it out, the challenge — the stalking and doing it right, successfully — that excited me a lot. The greater the odds against me, the more juice I got out of it.”

Kuklinski overleed in gevangenschap in 2006 op 70-jarige leeftijd.

Killdozer

Killdozer is de bijnaam die de mensen gaven aan de gemodificeerde bulldozer van Marvin Heemeyer, een Amerikaans lasser en reparateur van auto’s die in Colorado, VS, woonde.

Heemeyer werkte anderhalf jaar aan zijn Killdozer, een Komatsu D355A die hij versterkte met dikke lagen beton en staal. Op 4 juni 2004 haalde hij het gevaarte van stal en ging ermee op oorlogspad. Heemeyer vernietigde een betoncentrale, het gemeentehuis, de kantoren van de lokale krant, het huis van de burgemeester en een ijzerwinkel, voordat hij zichzelf vastreed in de kelder van een ander gebouw dat hij met de grond gelijk probeerde te maken. Behalve Heemeyer zelf, die zichzelf door het hoofd schoot, vielen er verbazingwekkend genoeg geen doden of gewonden. Wel had hij voor 7 miljoen dollar aan schade aangericht.

Blijkbaar had de man zijn zaak verloren bij een bestemmingsplangeschil. Op de plek waar Heemeyer vroeger wagens repareerde, werd de betoncentrale gebouwd die de man later uit wraak met zijn Killdozer plat zou walsen.

Dr. Ch@os

Dr. Chaos is een spelletje dat op Nintendo uitgebracht werd in 1988. Het spelletje draait om Dr. Ginn Chaos, een gekke geleerde die in zijn landhuis experimenteert met de wetten van de fysica. Zo ontwerpt hij een interdimensionale Warpgate, die de poort vormt naar andere werelden.

Dr. Ch@os is echter ook de bijnaam die computer systeembeheerder Joseph Konopka zichzelf gaf. Hij stelde online zelfs The Realm of Ch@os samen, een groep die in de jaren 2000 verantwoordelijk was voor 28 stroomstoringen en andere ontregelingen in elektriciteitscentrales in Wisconsin, VS. Op dezelfde manier stichtten hij en zijn discipelen onder meer brand, onderbraken ze radio en televisie-uitzendingen en legden ze een luchtverkeersleidingssysteem plat. Konopka enco veroorzaakten 800.000 dollar schade.

In 2003 werd de 26-jarige cybercrimineel veroordeeld wegens samenzwering om terreurdaden te plegen. Konopka kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd, die hij nog steeds uitzit in de federale gevangenis van Chicago.

The Punisher

The Punisher is een fictieve antiheld uit het Marvel universum. De gelijknamige serie over een marinier die gewelddadige en dodelijke methodes gebruikt om misdaad te bestrijden, ging in 2017 in première op Netflix. Na twee seizoenen werd de show geannuleerd.

The Punisher is echter ook de bijnaam van de president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte. Ook toen de man nog gewoon burgemeester was van de ‘moordhoofdstad’ van de Filipijnen, Davao City, werd hij al zo genoemd. Van 1988 tot 2016 bestuurde hij de beruchte stad, die hij op twintig jaar tijd omtoverde van moordhoofdstad tot een vreedzame, aangename plek om te wonen. Ook hij gebruikte angst en extreem geweld om smokkelaars, criminelen en terroristen in de stad aan te pakken. In 1988 richtte Duterte het Davao Doodseskader op, een groep vrijbuiters die elke crimineel of drugkoerier vermoordden. Dat doodseskader zou verantwoordelijk zijn geweest voor 1.400 doden.

In 2016 werd Duterte verkozen tot president. In de eerste drie maanden van zijn presidentschap werden er 3.000 mensen vermoord vanwege zijn anti-drugwetten. Ook 174 journalisten vonden de dood nadat ze zich tegen hem uitlieten. The Punisher is dan weer wel voorstander van homohuwelijken en artificiële voorbehoedsmiddelen.

Tonton Macoutes

François Duvalier werd in 1907 geboren in Port-au-Prince in Haïti. Daar werd hij opgeleid tot arts en bestreed hij succesvol besmettelijke ziektes, zoals de tyfus. In 1946 werd hij algemeen directeur van de nationale gezondheidsdienst, in 1949 minister van volksgezondheid en arbeid en in 1957 werd hij de eerste zwarte president van Haïti. Hij verkreeg de bijnaam Papa Doc of Daddy Doc wegens zijn achtergrond in de geneeskunde.

Papa Doc was erg populair bij de bevolking en beloofde stappen te ondernemen tegen de armoede en het analfabetisme. Tot het communistische Cuba in 1959 een militaire staatsgreep pleegde op het eiland. De staatsgreep mislukte, maar Duvaliers regime evolueerde naar een totalitair despotisme.

Duvalier paste de grondwet aan en stelde zichzelf aan als ‘president voor het leven’. Om competitie en tegenstand verder de kop in te drukken, bouwde hij een reputatie uit van spirituele, bovennatuurlijke kracht. Hij was een grote aanhanger van de voodoo-godsdienst en profileerde zichzelf als een hoge voodoo-priester, die kon beschikken over leven en dood. Ook richtte hij de Milice de Volontaires de la Sécurité Nationale op, in het Nederlands het Vrijkorps voor de Nationale Veiligheid en in de volksmond Tonton Macoutes genoemd.

Die laatste term verwijst naar een eeuwenoud monster uit de Haïtiaanse mythologie, dat ’s nachts stoute kinderen ontvoerde. De kinderen die meegenomen werden, keerden nooit meer terug. De Tonton Macoutes waren verantwoordelijk voor de foltering en moord van tussen de 30.000 en 60.000 Haïtianen. Daarnaast plunderden ze de bevolking, stroopten ze voedsel en eigenden ze zich vrouwen en dochters toe. De milities van de Tonton Macoutes droegen vaak een zwarte zonnebril, groen legeruniform, een kapmes en twee semiautomatische pistolen.

François Duvaliers zoon, Jean-Claude Duvalier alias Baby Doc, maakte van de Tonton Macoutes een gewapend politiekorps. In 1986 werd uiteindelijk de dictatuur omvergeworpen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur