Deze zeer bijzondere klassieker gaat volgende week onder de hamer (foto’s)

1.022

Er rijden heel wat Shelby 427 S/C Cobra replica’s rond op deze aardkloot, maar dit is een van de eenendertig echte exemplaren.

In de jaren zestig heeft Carroll Shelby een droom: de Commandatore van Ferrari – volgens Shelby een arrogante klootzak – een lesje leren. Het Italiaanse merk domineert in die tijd zowat alle races en de Texaan zou een auto bouwen die de Ferrari’s in het stof doen bijten. Zijn idee is kinderlijk eenvoudig: lepel een knoert van een motor – bijvoorbeeld een Amerikaanse V8 – in een lichte, Europese auto. De motor vindt hij bij Ford, de lichte koets bij AC Cars.

De Shelby 427 Cobra: een 7-liter grote V8 met 485pk. De bedoeling in 1963 is, om daar op zijn minst honderd exemplaren van te bouwen om de auto te homologeren door de FIA. Maar… Shelby’s knutselaars krijgen slechts drieënvijftig auto’s op tijd in elkaar geschroefd. De overige zevenenveertig zullen nooit meer gebouwd worden.

Een aantal 427 Cobra’s worden aan raceteams verkocht, Ford wil er enkele en ook Carroll Shelby zelf houdt er een paar. Er blijven nog eenendertig stuks over. Die overige exemplaren krijgen hier en daar wat aanpassingen om ze straatlegaal te maken. De nieuwe benaming: Shelby 427 S/C. Waarvan de laatste letters staan voor Semi Competition.

Een van die auto’s wordt op 18 januari verkocht bij het befaamde veilinghuis RM Sotheby’s in Arizona. Volgens het veilinghuis kende de auto in zijn ruim vijftig jaar lange bestaan slechts vier eigenaars. Hij werd in de loop der tijd wel een keertje gerestaureerd, maar dan wel volledig naar het origineel. De documentatie over de restauratie zit bij de wagen, alsook de originele aankoopfactuur uit 1966.

De veilingmeesters verwachten dat de auto tussen de 2 en 2,4 miljoen dollar – 1,66 tot 2 miljoen euro – zal opbrengen. Het zou ons echter niet verbazen dat de huidige eigenaar wat meer centjes gaat vangen. Zeven jaar geleden werd er immers nog een exemplaar verkocht voor 3,8 miljoen euro.

1

Picture 1 of 17

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur