Dit is de meest ingewikkelde rotonde op aarde (video)

327

Een cirkelvormig plein met eenrichtingsverkeer. Wat kan daar in hemelsnaam nu zo verwarrend aan zijn?

Wel, dan heb je de Swindon Junction nog niet genomen: die is verkozen tot slechtste knooppunt in Groot-Brittannië. Deze rotonde in Swindon – gebouwd in 1972- bevat vijf andere kleinere rotondes.

Voor de plaatselijke bewoners een revolutionair idee en het toppunt van een wiskundig hoogstandje, voor toeristen een valstrik die garant staat voor blikschade. Voor de rotonde gebouwd werd, kwam het verkeer uit vijf verschillende richtingen, wat zorgde voor een complete chaos. 

Daarom bedacht de Britse Transport en Road Research Laboratory een revolutionair concept: een combinatie van twee rotondes in een. In de eerste rotonde draait het verkeer mee in wijzerzin, en in de tweede rotonde, die zich binnen in de eerste bevindt, circuleert het verkeer tegen de wijzers van de klok in. Voertuigen komen in of uit de binnenste rotonde via een van de vijf mini-rotondes.

Klinkt ingewikkeld, maar eens je het principe door hebt, lijkt het super efficiënt te werken. De eerste vijfentwintig jaar waren er dan ook ‘maar’ veertien ernstige ongevallen en iets meer dan honderd kleinere accidenten. Statistisch gezien is de Magic Roundabout  een van de veiligste verkeersknooppunten ter wereld, dus de titel van slechtste rotonde van het Verenigd Koninkrijk is niet helemaal verdiend.

We beklagen wel de arme tieners die hier hun rijexamen moeten afleggen.

REACTIES