Dit is ‘em: de allerduurste nieuwe auto ter wereld (foto’s)

6.469

Met een prijskaartje van 2,9 miljoen euro was de opvolger van de Bugatti Veyron – de Bugatti Chiron – even de duurste nieuwe bolide ter wereld. Tot een welgesteld individu vier jaar geleden aan Rolls-Royce vroeg om een exclusief kunstwerk op vier wielen te ontwerpen.

Zo gevraagd, zo gedaan. Afgelopen weekend paradeerde de parel op het Concorso d’Eleganza aan het Comomeer in Italië. De prachtslee werd gedoopt als Rolls-Royce ‘Sweptail’, een knipoog naar enkele Rolls-Royces en jachten uit de jaren 20 en 30.

Die hadden immers een spits achterwerk, en dat wilde de opdrachtgever in dit exemplaar terugvinden. Over die eigenaar is overigens weinig geweten, al liet Rolls-Royce weten dat het een van zijn beste klanten is en dat mijnheer verzot is op Rollsen, unieke superjachten en privévliegtuigen.

Heel cool aan de Sweptail is het glazen dak dat over de gehele lengte van de wagen doorloopt. Een van de grootste en meest complexe glazen daken ooit gemaakt voor een auto, zo blijkt. Ook leuk is de geheime koelkast in de middenconsole. Een druk op de knop en er verschijnt een fles champagne en twee kristallen glazen. Kwestie van de dame in de passagiersstoel al helemaal achterover te doen vallen.

En als dat niet lukt, helpt de motor misschien nog een extra handje. We zijn niet 100 procent zeker, maar waarschijnlijk ligt er – naar analogie van de Phantom-generatie – een 6 .75-liter V-12 onder de motorkap. Wat mijnheer de mysterieuze koper daarvoor heeft betaald? 11,5 miljoen euro. Koekoek.

1

Picture 1 of 6

REACTIES