Dit uiterst zeldzaam, straatlegaal racemonster staat te koop (foto’s)

4.920

Een Benz die speciaal werd ontwikkeld om de heersende McLarens en Porsche’s uit die tijd te verslaan.

In de jaren negentig riep de FIA een nieuwe klasse in het leven: GT1. De heersers in die klasse waren de Porsche GT1 en de McLaren F1. Mercedes-Benz wilde graag meespelen – en winnen – maar dan moesten ze eerst nog wel een geschikte auto maken.

Een opdracht die ze overlieten aan AMG. Ze hadden net een nieuw motorblok, een 6,9-liter grote V12, en tekenden een koets die iets weghad van die van de CLK. De Mercedes-Benz AMG CLK GTR was geboren.

Om mee te mogen doen, moesten ze ook minstens vijfentwintig straatlegale exemplaren slijten. Dat was geen probleem: er hadden zich inmiddels al een slordige driehonderd geïnteresseerden aangemeld.

Het eerste seizoen dat de auto meedeed in de GT1, reden ze de McLarens en Porsche’s het snot uit de ogen. Het tweede seizoen opnieuw, waarna de twee constructeurs lieten weten te zullen afhaken, omdat ze geen zin hadden om alweer te verliezen tegen de onoverwinnelijke Benz.

De negende straatlegale CLK GTR die in elkaar geschroefd werd, staat nu te koop. De auto uit 1998 heeft nauwelijks 1.440 kilometers op de teller. Hij kreeg net een groot onderhoud, waarbij ook alle filters werden vervangen. Kortom: hij kan er alweer een tijdje tegen.

Geïnteresseerden moeten zich registreren bij RM Sotheby’s, het veilinghuis dat de auto zal verkopen. Vooraleer je een bod mag uitbrengen, zal datzelfde veilinghuis eerst uitvissen of je überhaupt wel in aanmerking komt om een bod te plaatsen.

Op zaterdag 25 augustus gaat de Duitse racer onder de hamer. Verwacht wordt, dat hij tussen 3,6 miljoen en 4,5 miljoen euro zal opbrengen.

1

Picture 1 of 14

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur