Dit zijn de 10 duurste koffiesoorten ter wereld (foto’s)

718

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zwarte koffie een positief effect heeft op het verlengen van ons leven.

Dat is dus weer een reden om ’s ochtends je collega’s voor te zijn aan het koffieautomaat. Maar voor zij die niet alleen uit zijn op een cafeïnekick, maar ook  de authentieke smaak van koffie kunnen waarderen, zijn hier enkele suggesties die je niet alleen alert en wakker houden, maar je ook koffie doen drinken met mate.

10. Hawaiiaanse Kona koffie

Deze koffie wordt verbouwd in het Kona-gebied op Hawaii. In vulkanisch gesteente, met bijna perfecte weersomstandigheden. De koffie heeft een sterk aroma en een heldere, zoete, zachte smaak.  Door de combinatie van zon, neerslag en de rijke vulkanische grond in Kona is de Kona Koffie een van ’s werelds meest gewaardeerde koffiesoorten. De kona koffieboon wordt met de hand geplukt en mede door de arbeidsintensieve behandelingswijze, betaal je al snel 30 euro per halve kilo.

9. Los Planes koffie

Geteeld in de bergen van Citala, El Salvador en onder toezicht van Sergio Ticas Yeyes, die de traditie van zijn vader voortzet, won deze koffie de tweede plaats in de Cup of Excellence 2006 en in 2011 de zesde plaats, en is het al jaren een van de meest gewaardeerde soorten koffie in de wereld. De koffie heeft een prijs van 37 euro voor een halve kilo en de smaak doet denken aan een mix van tangerine, karamel en bruine suiker.

8. Starbucks Quadriginoctuple Frap koffie

Het oogt misschien raar om een commerciële koffiegigant als Starbucks op deze lijst te zien, maar de Quadriginoctuple Frap is nu eenmaal de duurste koffie die ze in aanbieding hebben.  De koffie bestaat uit 48 shots espresso, twee hele bananen, chocolate chips en mokka-extract. Per kopje betaal je 36 euro. Meteen klaarwakker!

7. Fazenda Santa Ines koffie

Deze koffie komt uit Minas Gerais in Brazilië. De koffie wordt op de Fazenda Santa Ines-boerderij nog steeds op ambachtelijke wijze geproduceerd. Met andere woorden: er komen geen geautomatiseerde processen bij kijken. De bekendheid heeft de koffie te danken aan zijn uitmuntende kwaliteit, smaak en uniciteit. De koffie heeft een lekkere nasmaak van karamel en gele bessen.

6. Jamaicaanse blue mountain koffie

Deze 100% single origin koffiebonen worden geteeld in de majesteuze Blue Mountains in het oosten van Jamaica. De koffieplanten groeien daar op 900 tot 1.700m hoogte in een rijke bodem, in een koel en nevelig klimaat met veel regenval. Dit zorgt voor harde, geconcentreerde koffiebonen van premium kwaliteit. Zelfs tegen de prijs van 40 euro per halve kilo worden de bonen goed verkocht.  Een verklaring hiervoor is het feit dat de koffiebonen direct nadat ze zijn geplukt worden geperst, omdat de overvloedige regenval hen zeer snel zou verslechteren. Hierdoor hebben ze een zeer zachte smaak.

5. Sint-Helena koffie

Het eiland Sint-Helena is één van de meest afgelegen plaatsen op aarde en is enkel bereikbaar door de Royal Mail Ship. Sint-Helena is vooral bekend doordat Napoleon Bonaparte de laatste jaren van zijn leven in ballingschap op het eiland doorgebracht. Met zijn rijke vulkanische ondergrond en subtropisch klimaat brengt dit puur en onbezoedeld eiland één van de meest exclusieve koffies ter wereld voort. Wat deze koffie echter zo duur maakt is het feit dat het eiland zo ver van het vasteland van Afrika afligt, wat de transportkosten omhoog jaagt. Maar je drinkt dan wel koffie waar ook Napoleon op verzot was, en dat aan 70 euro per halve kilo.

4. Kopi Luwak koffie

Wie herinnert zich niet de scene in The Bucketlist, waarbij Morgan Freeman Jack Nicholson zegt dat hij Kopi Luwak wil drinken, waarbij Jack Nicholson met een vies gezicht en enige verbazing voorleest dat deze koffie wordt gemaakt van de uitwerpselen van de civetkat? Sindsdien staat het drinken van kopi luwak bij veel mensen op hun bucketlist, want het is één van de meest exclusieve koffies ter wereld. De koffie wordt gevonden in de bossen van Indonesië en Java. Koffiebonen die op plantages worden geteeld, worden gegeten door de civetkat. De koffievruchten en de koffiebonen komen in de maag en reizen door de darmen van de civetkat, waarna die het na ongeveer vierentwintig uur uitpoept. De poep van de civetkat wordt verzameld, de bonen worden er uit gehaald, gebrand en geroosterd.

Aan deze laatste vermelding best niet denken wanneer je geniet van een lekker kopje koffie van 140 euro per halve kilo.

3. Hacienda la Esmeralda koffie

Op de rug van vulkaan Barú in West-Panama op de koffieplantage La Esmeralda, groeit één van de beroemdste en kostbaarste koffies ter wereld. Het verhaal erachter is waarschijnlijk niet zo interessant als die over Kopi Luwak, maar deze bonen worden in zeer kleine hoeveelheden gekweekt in de schaduw, die gecreëerd wordt door guavebomen op de boerderijen van Mount Baru, Panama, waardoor het een echte zeldzaamheid wordt. Geen wonder dat je 310 euro moet ophoesten voor een halve kilo.

2. Finca el Injerto koffie

Ga je op reis naar Guatemala, dan zijn deze bonen hét souvenir bij uitstek dat je terug mee naar huis moet nemen. Al moet je er 440 euro per halve kilo voor veil hebben.  De kleine bonen zijn uiterst zeldzaam en worden op een speciale manier behandeld. Zo worden ze gewassen en twee keer gebroken in het maakproces, wat leidt tot een unieke soort koffie. 

10. Black Ivory koffie

Je vond koffiebonen in de uitwerpselen van een katachtig dier al geen smakelijke gedachte?  Dat moet beter kunnen, moet Blake Dinkin gedacht hebben. En dus paste deze Canadees in Thailand hetzelfde proces als de kopi luwak toe, maar ditmaal bij olifanten. Je kunt je voorstellen dat koffiebonen plukken uit olifantenkak een stuk arbeidsintensiever is . En dus is de prijs ook navenant opgelopen. Een kopje van deze ‘Black Ivory Coffee’ kost zo’n 50 euro. De koffie zou bijzonder zacht van smaak zijn. De maagzuren van de olifant breken immers de proteïnen van de koffieboon af die voor de bittere smaak zorgen. Je oren zullen ervan gaan flapperen, net als die van Dumbo.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur