Dit zijn de 10 meest bijzondere locaties ter wereld voor een wijnkelder

512

Moesten wij deze week even slikken in onze glas rode wijn.

In een wetsvoorstel van Groen en Ecolo dat dateert van enkele maanden geleden staat dat iedereen die een ‘collectie’ bezit van meer dan 5.000 euro, dat moet aangeven. Aan de Raad van State verduidelijkte de partij dat ‘waardevolle boeken of een gigantische wijnkelder’ aangegeven moeten worden ‘indien de geschatte waarde 5.000 euro overstijgt’.

Ja lap, daar gaat je appeltje voor de dorst. Tenzij je contact opneemt met onderstaande wijnboeren, want zij hebben wel een heel unieke locatie gevonden om hun smakelijke investeringen koel te houden. Daar zien we Calvo & co hun nieuwsgierige snuit nog niet snel opduiken.

1. Edivo Vina, Kroatië

Op een uurtje rijden van het Kroatische  Dubrovnik in het plaatsje Drace vind je de het wijnhuis Edivo Vina. In dit huis heb je geen wijnkelder van meters lang, maar eerder van meters diep. Want hier ligt te wijn te rijpen in kruiken die ondergedompeld worden in de zee. Het zeewater zou namelijk voor een natuurlijke koeling zorgen en dat in de perfecte omstandigheden. Ook beweren de eigenaars dat de rustgevende stilte onderwater de kwaliteit van de wijn ten goede komt.

Toeristen krijgen zelf al duikend de mogelijkheid om te zien hoe de flessen er in kooien op de zeebodem worden bewaard.

2. Tank Garage Winery, Napa Valley, Californië

Een tankstation waar je niet je wagen kan bijtanken, maar wel je keelgat: hoe geweldig is dat? Napa Valley mag dan wel over de 400 wijngaarden hebben met hun eigen wijnkelder, geen enkele is zo bijzonder als de Tank Garage Winery. Het tankstation dateert uit 1930 en is vanbinnen volledig omgebouwd tot wijnkelder. Om het plaatje af te maken, staan er nog authentieke ‘gas pumps’ en oldtimers. Binnen kan je uiteraard de wijn proeven en dat is in de Lubrication Tank kamer, het gedeelte waar vroeger de auto’s werden gerepareerd.

3. Bodegas El Grifo, Canarische Eilanden

De Bodega El Grifo is de bekendste en grootste en oudste wijnmakerij van Lanzarote. Het binnenland van Lanzarote is eigenlijk één grote massa gestolde lava, afkomstig van een reeks vulkaanuitbarstingen in de achttiende eeuw. Er groeit dan ook bijna niets: geen planten, geen gras, geen onkruid. Maar aan de randen van dit lavaveld staat een unieke wijngaard. In dat pikzwarte landschap werden duizenden wijnstokken aangeplant. Niet op de gebruikelijke manier, dat is hier niet mogelijk, vooral door het constante gebrek aan regen en grondwater. Letterlijk wijnstok per wijnstok moet in een kuil ingegraven worden in het vulkanische as. In de kuilen zitten kleine lavastenen die vocht goed kunnen vasthouden en vervolgens af kunnen geven aan de druivenstokken. Op die manier vindt er een natuurlijke irrigatie plaats zonder dat er gesproeid hoeft te worden.

Vlakbij is een wijnmuseum met bijhorende kelder waar je naar hartenlust kan proeven van deze ‘steengoede’ wijn.

4. Sottomarino Winery, San Francisco, Californië

Wat doe je met een duikboot die al even op pensioen is? Er een wijnkelder van maken uiteraard. De USS Buttercup heeft nog strijd gevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog maar dient nu als de perfecte behuizing om bekende wijnen van wereldwijd te bewaren.

Behalve proeven, kunnen toeristen ook doorheen de duikboot wandelen en zo een stukje oorlogsgeschiedenis bewonderen. Heb je nood aan frisse lucht? Geen nood, want het dek van de duikboot is omgebouwd tot een terras met een geweldig zicht op San Francisco Bay.

5. Chillon Kasteel, Zwitserland

Op een rots aan de over van het Meer van Genève ligt het Kasteel Chillon. Deze waterburcht is het meest bezochte, historische gebouw van Zwitserland. Meer dan 400.000 bezoekers per jaar bezichtigen Chillon met zijn wandschilderingen uit de veertiende eeuw, de ondergrondse gewelven en de paradezalen. Het hele complex bestaat uit 25 gebouwen en drie binnenplaatsen, omringd door twee ringmuren.

Maar wat velen niet weten, is dat het kasteel ook een wijnkelder heeft om u tegen te zeggen. Beneden rijpen er maar liefst veertig vaten, inclusief de befaamde Clos de Chillon Grand Cru. Helaas niet toegankelijk voor stervelingen als jij en ik, maar je bent alvast gewaarschuwd moest je ‘per ongeluk’ afdwalen van de toeristische route.

6. Mauiwine, Hawaï

Ananaswijn is synoniem met Hawaï, en er wordt een variëteit gemaakt bij de wijngaarden van Mauiwine, die een van de eerste en meest succesvolle 100% Maui-gemaakte ananaswijnen bottelt. Het is niet eenvoudig om wijn te kweken in Ulupalakua in Maui, want de wijngaarden bevinden zich maar liefst op hellingen 600 meter boven het zeeniveau.

Maar wat de wijnbrouwer zo speciaal maakt, is dat de wijn wordt bewaard in een onlangs gerenoveerde oude gevangenis uit 1850. Ook de proefruimte is aanwezig in deze gevangenis. Je kan dan ook zeggen dat hun ananaswijn misdadig lekker is.

7. Vena Cava, Mexico

Jan, Pier, Tjoris en Corneel, die hebben baarden… maar nu ook ’s ochtends een dikke kater. Want in de Mexicaanse Gualaupe vallei vind je een kleine ongebruikte haven met verlaten vissersboten. Architecten Alejandro D’Acosta en Claudia Turrent legden enkele van deze boten op hun kop en maakten er een wijnkelder van.

De waterdichte omhulsels zorgen ervoor dat de wijn koel blijft en in combinatie met de hitte van de woestijn blijft de temperatuur van de wijnen perfect. Recycling op zijn best.

8. Cantine Marisa Cuomo, Italië

Een wijngaard op rotsen, begin er maar eens aan. En toch is dit het geval zo hoog tegen de hellingen van de Amalfikust, bij het prachtige plaatsje Furore. De druiven groeien hier, op vijfhonderd meter hoogte, onder vrij extreme omstandigheden en het is voor Marisa, haar man Andrea Ferraioli en vinoloog Luigi Moio een uitdaging om de wijngaard in goede conditie te houden.

Maar niet alleen de wijngaard zelf is bijzonder. Ook de cantina, wijnkelder, die is uitgehakt in de rotsen, is een unieke plek. Het is er altijd lekker koel, ook als de zon lange dagen hoog aan de hemel staat. Dat de wijn bijzonder lekker smaakt? Daar zijn we rots van overtuigd!

9. Viansa Winery Sonoma Valley, Californië

Wie op zoek gaat naar de wijnen van Sonoma ontdekt al snel dat niet alleen de oppervlakte van het gebied (groter dan de staat Rhode Island) en de tussen beide in liggende Mayacamas bergketen deze wijnstreek anders maken dan het veel bekendere Napa Valley.

Op een heuvel boven het moerasland van de San Pablo Bay, geeft de terracotta gekleurde Viansa Winery van Sam en Vicki Sebastiani de indruk van een Toscaans dorp. Hier wordt de toerist getrakteerd op wijn en voedsel in een unieke wijn-toer ervaring. Je treft er een markt aan met alles wat je nodig hebt voor een stijlvolle picknick: kruiden-focaccia, torta rustica, paté, en pasta’s en salades gemaakt van de groenten uit de weelderige tuinen. 

Hier ligt ook een magnifieke wijnkelder voor het rijpingsproces, die veel weg heeft van een decor voor een romance met als hoofdpersonages de wijnen Sangiovese en Merlot.

10. Tel Kabri, Israël

Hoe zou wijn smaken die al aan het rijpen is sinds 1700? Correctie, 1700 voor Christus. Want enkele jaren terug ontdekten archeologen de oudste wijnkelder ter wereld in het Israëlische Tel Kabri. Ze legden ongeveer veertig keramische kruiken bloot. Ze waren leeg en stuk, maar onderzoek van het achtergebleven residu toonde aan dat de kruiken zowel rode als witte wijn bevatten. De kruiken zouden ongeveer 3.000 flessen kunnen vullen. De samenstelling van de wijnen komt overeen met recepten van wijnen die voor medische doeleinden werden gebruikt in het oude Egypte.

Het gaat om een ruimte in de ruïne van een 3.700 jaar oud paleis dat is opgegraven in een gebied dat ooit tot het Bijbelse land Kanaän behoorde. Momenteel wordt onder meer geprobeerd om de smaak van de wijn na te maken door middel van een zogenoemde organische-residu-analyse.

Wie weet drinken we dus binnenkort de wijn van bijna vierduizend jaar geleden. Maar mondje toe tegen de jongens en meisjes van Groen he.

REACTIES