Dit zijn de coolste politieauto’s ter wereld (foto’s)

516

Bad boys, bad boys. Whatcha gonna do, whatcha gonna do. When they come for you? Wel, niet al te veel met één van deze politiewagens achter je aan.

Begin dit jaar testte de Brusselse politie een nieuwe futuristische camerawagen met daarin een grote glazen cabine. De UMS-viseo is niet een patrouillevoertuig, maar eigenlijk een vaste mobiele camera om tijdens de evenementen over de menigte heen te kijken. Volledig elektrisch en het ding kan snelheden halen tot 45 kilometer per uur.

Niet echt het type voertuig om Fast & Furious wanna be-criminelen te achtervolgen, want veel snelheidsduivels wanen zich af en toe in een ander wereldje waar de natuurwetten niet gelden.  De 121 Volvo V90′s die de federale wegpolitie heeft gekocht in 2017 zouden dus deze klus wel moeten klaren. Of anders kunnen ze altijd eens inspiratie opdoen in het buitenland, want daar gaat nog een stuk spannender aan toe op de weg.

Verenigde Staten/Canada

De 225 pk 5,0 liter V8 motor van deze Ford Mustang SSP is bijna hetzelfde als de ‘standaard’ variant, maar die van de wegpolitie hebben extra’s zoals een versterkte bodemplaat en speciale koelers voor de motor.

Geloof het of niet, maar ook in het land van Trump en Trudeau bevinden er zich woestijnen. Denk maar aan Death Valley, White Sands en de Sonora Desert. Niet dat er veel te rapen valt voor boeven, maar het zijn wel uitstekende routes om drugs te smokkelen. In dat geval kan de sheriff van dienst rekenen op de Border Patrol Dune Buggy. Voorzien van 200 pk kunnen ze zo’n 128 km/u aan en men kan er verschillende oppervlakten mee trotseren, zoals rotsen en duinen.

Als je dan toch undercover agent moet spelen, kom je als zogezegd bendeleider het meest geloofwaardig over met een Nissan GT-R onder je bips. Deze wagen is het bezit van een niet nader genoemde politieafdeling in de VS, want je weet wel…undercover ssssst!

Dubai

In Dubai zwaait Het Huis Al Maktoum de scepter. De familie, die teruggaat tot 1833, telt twaalf voorname leden en honderden afstammelingen. Het totale vermogen van Het Huis Al Maktoum wordt op meer dan 16,60 miljard euro geschat. Met zo’n vermogen heb je als sjeik ook niet graag dat mensen met losse handjes gaan lopen met kostbare spullen. Om aan de wethouders van Dubai te ontsnappen moet je dan ook in staat zijn om volgende bolides te kunnen overtreffen; 

Een BMW i8, 355 pk en van 0 tot 100 km/u in slechts 4,2 seconden.

Hypercars als politeauto, we kennen het eigenlijk alleen uit de Need For Speedserie. Maar in Dubai wordt dit verhaal ook buiten de gamewereld realiteit. Een Bugatti Veyron in de bekende groen-witte kleuren van de Dubai Police. Ze kosten omgerekend een kleine twee miljoen euro en hebben een topsnelheid van 430 km/u. Daarnaast beschikt het wagenpark van de politie van Dubai ook over een Lamborghini Aventador, Bentley Continental GT, McClaren 12-C, Audi R8 en een Aston Martine One-77.

Over deze laatste gesproken van de Aston Martin One-77 bestaan er slechts 77 exemplaren. Met 760 pk en een maximum snelheid van 355 km/u moet je goed zot zijn om in Dubai een vluchtmisdrijf te plegen.

Italië

De Italiaanse maffia is gewaarschuwd. Want met een Lamborghini Huracan achter je hielen, ben je een vogel voor de kat.  De auto kan met zo’n 610 pk een topsnelheid van over de 315 km/u behalen en gaat van 0 naar 100 in 3,2 seconden. De koelkast, het videosysteem en een pistoolhouder maakt het plaatje volledig af.

En dan is er nog de Alfa Romeo Giulia QV. Een  topsnelheid van 307 km/u en in slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u. Mamma mia!

Verenigd Koninkrijk

Het lijkt wel een duur speeltje van een excentrieke miljonair, maar de Britse politie beschikt wel degelijk over een uitgeruste Ariel Atom politiewagen. Deze krachtige tweezitter van 350 pk wordt voornamelijk gebruikt om het bewustzijn voor veilig motorrijden te bevorderen. We hebben geen flauw idee waarom de Britten hiervoor een Ariel Atom nodig hebben, maar het oogt in ieder geval enorm bad ass.

Altijd leuk als een duur automerk een wagen schenkt. Vraag maar aan de politie van Norfolk, Sussex, Essex, Bedfordshire, Hertfordshire en Cambridgeshire. Zij kregen deze Lotus Evora S om de boodschap uit te dragen dat te hard rijden, rijden onder de invloed van alcohol en rijden zonder gordel gewoon echt niet door de beugel kan. Want de jongere doelgroep heeft nu eenmaal meer respect voor dit type wagens dan bijvoorbeeld een Toyota Yaris uit 2006.

Oostenrijk & Duitsland

Met een Porsche 911 onder je gat zou je voor minder das schaffen. Met zwaailichten, politiekleuren en radio-apparatuur is de Duitse sporter goed uitgerust voor zijn diensttijd. Zelfs de beste ramkrakers zullen moeite hebben om aan deze politieauto te ontsnappen. Met 370 pk en 450 Nm uit een 3.0 boxermotor zal deze voor deze bolide een makkie zijn om de criminelen bij te benen.

Eins, zwei, Polizei…rijdt met deze Audi R8 GTR. Een knap staaltje techniek gemaakt door het tuningbedrijf ABT. De Audi is met z’n V10 en 612 paarden een goede competitie voor iedereen die probeert weg te rijden voor herr Claus.

Qatar

 Als je tijdens het WK 2022 in Qatar wordt opgepakt, hopelijk dan met deze wagen. Dat kan nog wel eens een interessante selfie opleveren. Want in Qatar beschikt de politiemacht over een indrukwekkende reeks aan Porsche Panamera’s en Cayenne’s.  Het lijkt misschien een extreme grote investering, maar de overheid van Qatar schijnt aandeelhouder te zijn in het merk Porsche en tevens een aardig pakket aandelen te beheren binnen de Volkswagen Groep.

Australië

Ook Volvo heeft een sportstal, vraag maar aan de Australische politie. Met een Volvo S60 Polestar in de vloot zou je verwachten alle snelle boefjes te kunnen oppakken, maar niets is minder waar. De politie-eenheid geeft zelf mee dat het om een marketingstunt gaat. De Polestar zal namelijk vooral ingezet worden tijdens festivals, openbare activiteiten en de Australian Open Golf. Wat. Een. Zonde.

Nederland

Kees de politieman achter het stuur van een Ferrari F12? Was het maar waar! Onderstaande wagen was het idee van een deelnemer die meedeed aan Streetgasm, een soort Nederlandse Gumball Rally. De Ferrari begon zijn leven als grijs raspaard, maar met wit ondergoed en politiestrepen joeg hij andere hardrijders de stuipen op het lijf. Tot grote ergernis van de Nederlandse politie zelf.

De eigenaar kreeg een boete, niet vanwege de snelheid maar omdat de Nederlandse politie auteursrecht heeft op het politie-logo. De rood-witte striping mocht echter raar genoeg wel behouden blijven. Of waren de Hollandse flikken gewoonweg jaloers? Je zou voor minder.

REACTIES