Dokter: “Maand niet drinken is ongezond”

1.907

Met stevige zuipfestijnen in feestmaand december, houden heel wat mensen een ‘nuchtere’ maand in januari. Wat niet zo’n goed idee is volgens professor Wright.

En hij zou het wel eens kunnen weten, want hij is leverspecialist aan de Universiteit van Southampton.

Hij merkt op dat er meer en meer mensen zijn die na feestmaand december, een droge periode inlassen. Maar volgens hem zouden ze dat beter niet doen. “Zo’n maand zonder alcohol geeft mensen het gevoel dat ze hun drinkgedrag onder controle hebben,” klinkt het, “maar niets is minder waar.”

“Een maand niet drinken om te ontgiften, is een beetje als het ganse jaar het maximum uit je creditkaart halen, om dan een maand spaarzaam te leven en denken dat je er zo terug financieel bovenop zult geraken. Het gaat de dingen niet verbeteren, als je de maand erop terug in oude gewoonten zult vervallen.”

“Het gevaar is dat, als iemand zich een maand onthoudt, dat daarna als een excuus gebruikt kan worden om eens lekker door te zakken. Zoals: ik heb een maand niks gedronken: eentje extra zal nu geen kwaad kunnen.”

“Mensen zouden beter het ganse jaar door opletten hoeveel ze drinken. Maximum 14 glazen alcohol per week, en minstens één ‘droge’ dag per week.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur